Mii de femei cu cancer ovarian ar putea beneficia de o combinație revoluționară de medicamente

0
Publicat:

Mii de femei cu cancer ovarian ar putea beneficia de o combinație revoluționară de medicamente, după ce s-a demonstrat că reduc semnificativ tumorile la aproape jumătate dintre pacientele cu această boală, relatează The Guardian. 

cancer ovarian jpg

Noul tratament blochează creșterea tumorii, ajutând la menținerea bolii la distanță timp de mai mulți ani. Experții au declarat că rezultatele „fantastice” și „foarte interesante” ale testelor clinice, prezentate în cadrul celei mai mari conferințe mondiale privind cancerul, au arătat că este „mult mai eficient” decât orice altă opțiune disponibilă pe piață. 

O pacientă care a beneficiat de acest tratament a povestit cum medicii au avertizat-o că nu se mai poate face nimic după ce cancerul ei ovarian a fost rezistent atât la chimioterapie, cât și la terapia hormonală.

Însă tratamentul revoluționar a ajutat-o acum să învingă boala pentru a doua oară. Tumorile i-au fost eliminate, iar ultimele rezultate ale tomografiei nu mai arată nicio urmă de boală.

Studiul, condus de Royal Marsden NHS Foundation Trust și de Institute of Cancer Research din Londra, a testat medicamentul avutometinib singur și în combinație cu defactinib la 29 de pacienți.

Rezultatele studiului arată că la aproape jumătate dintre pacienții care au primit noua combinație de medicamente - 45% - tumorile lor s-au micșorat semnificativ. Aceasta s-a dovedit a fi aproape de două ori mai eficientă decât următorul cel mai bun tratament - trametinib, care are o rată de răspuns de 26%.

Rezultatele au fost și mai bune în cazul pacientelor cu o anumită mutație, 60% dintre pacientele cu tumori ovariene au văzut cum acestea se micșorează după tratament.

Aproape o treime - 29% - dintre pacientele fără mutație au avut, de asemenea, un răspuns încurajator, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de tratamentul standard.

Toate pacientele au avut cancer ovarian seros de grad scăzut, care tinde să afecteze femeile mai tinere.

Dr. Susana Banerjee, cercetătorul principal al studiului prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago, a declarat că acesta ar putea reprezenta o „descoperire semnificativă”.

„Aceste rezultate inițiale ar putea fi o veste fantastică pentru femeile cu cancer ovarian seros de grad scăzut, indicând o opțiune mult mai eficientă decât tratamentele actuale”, a spus ea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite