Contracepție naturală prin metoda amenoreei. Ce presupune și cât de sigură este

0
Publicat:

Alăptarea prelungită contribuie și la sănătatea și bunăstarea mamelor, având numeroase beneficii. Reduce riscul de cancer mamar și ovarian și poate fi, uneori, o metodă naturală de contracepție în primele luni.

Sexul protejat este cel mai sigur. FOTO Shutterstock
Sexul protejat este cel mai sigur. FOTO Shutterstock

Alăptarea, una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor cel mai bun început în viață și pe care Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF o recomandă și dincolo de  primele șase luni de viață, pentru o perioadă de doi ani sau mai mult, după începerea diversificării, aduce beneficii nu doar bebelușilor, în a căror creștere și dezvoltarea optimă este deosebit de importantă, ci și mamelor.

„Alăptarea prelungită contribuie și la sănătatea și bunăstarea mamelor având următoarele beneficii: reduce riscul de cancer mamar și ovarian. Poate fi o metodă naturală de contracepție (dar nu sigură) în primele luni de viață ale bebelușului, cunoscută sub numele metoda amenoreei (lipsa menstruației) lactaționale”, explică Ministerul Sănătății.

O metodă care nu funcționează mereu

Metoda amenoreei („Amenoree” înseamnă lipsa sângerării lunare) este o metodă temporară de planificare familială bazată pe efectul natural al alăptării asupra fertilităţii despre care trebuie spus că nu este întotdeauna sigură. 

„Metoda amenoreei de lactaţie necesită trei condiţii. Toate trei trebuie îndeplinite simultan: sângerarea lunară a mamei nu a revenit; copilul este alăptat integral sau aproape integral şi este hrănit frecvent, ziua şi noaptea; copilul are vârsta mai mică de șase luni”, explică Centrul de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive din Republica Moldova.

Eficienţa depinde de utilizatoare, iar riscul de sarcină este cel mai mare atunci când o femeie nu îşi poate alăpta copilul integral sau aproape integral.

„În cadrul utilizării obişnuite (...), din 100 de femei care utilizează MAL, 98 nu vor rămâne însărcinate. Când este utilizată corect, mai puţin de o sarcină la 100 femei care utilizează MAL în primele șase luni după naştere”, mai arată sursa citată.

Metoda nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Alternative la metoda amenoreei

Există însă multe alte metode de contracepție.

Ministerul Sănătății avertizează că, dintre acestea, singurele metode care oferă protecţie atât pentru sarcină, cât şi pentru bolile cu transmitere sexuală sunt prezervativul masculin şi abstinenţa.

Printre alte metode care oferă protecție doar pentru sarcina sunt:

• Contraceptivele orale;

• Contraceptivele injectabile;

Dispozitivul intrauterin (sterilet);

• Plasturele hormonal;

• Pilula de a doua zi;

• Diafragma feminină, etc.

Pentru protecție împotriva infecțiilor, recomandat este prezervativul

Prezervativul reprezintă, așadar, singura metodă care protejează ambii parteneri împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV/SIDA. Cu o eficienţă de 85-98%, prezervativul colectează sperma, împiedicând contactul.

E ușor de procurat, pentru că se găsește în aproape orice magazin. Se foloseşte simplu, nu necesită supraveghere medicală și nu are efecte secundare.

Poate fi folosit la orice vârstă, inclusiv în perioada alăptării, şi este foarte eficient dacă este utilizat corect. E nevoie însă ca ambii parteneri să-l accepte şi intervine în desfăşurarea actului sexual, ceea ce nu-l face tocmai popular. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite