Medicover: Utilitatea evaluării ecografice în bolile hepatice cronice (P)

0
0

Bolile hepatice cronice - in a caror componenta steatoza hepatica are o prevalenta in continua crestere, constituie un domeniu de interes pentru activitatea de cercetare, datorita impactului lor asupra sanatatii populatiei.

Steatoza hepatica este caracterizata prin acumularea excesiva de trigliceride la nivelul celulelor hepatice. O varietate larga de afectiuni pot creste riscul steatozei: alcoolul, dislipidemiile (hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia), sindromul metabolic, obezitatea, diabetul zaharat tip 2, chirurgia de by-pass intestinal pentru obezitate, scaderea rapida in greutate, malnutritia, anumite medicamente sau substante chimice hepatotoxice.

Este uzual asimptomatica, daca apar simptome, acestea includ: fatigabilitate, disconfort/durere in regiunea dreapta a abdomenului superior, informează Medicover.

Sustinerea diagnostica se efectueaza prin: prezenta testelor functionale hepatice modificate (enzime hepatice- AST, ALT), proceduri imagistice (ecografie, tomografie computerizata, RMN - rezonanta magnetica nucleara) si biopsie hepatica, indicata atunci cand este suspectata o forma evolutiva avansata a afectiunii.

Desi reprezinta "standardul de aur" pentru evaluarea steatozei si fibrozei hepatice, biopsia este o metoda invaziva, fiind grevata de posibile efecte secundare, impunand implementarea unor metode de diagnostic alternative, noninvasive, care sa permita un diagnostic de acuratete si posibilitatea monitorizarii afectiunii hepatice.

Pornind de la aceste premise, Departamentul de Gastroenterologie si Hepatologie al Clinicii Cleveland a efectuat un studiu prospectiv la pacienti ce au efectuat consecutiv ecografie si biopsie hepatica in vederea evaluarii acuratetei diagnosticului steatozei hepatice prin ecografie, rezultatele fiind publicate in decembrie 2009 in Journal of Hepatology.

Criteriile utilizate pentru determinarea severitatii steatozei hepatice au inclus:

- resterea difuza a ecogenitatii ficatului ficat stralucitor) sau cresterea contrastului hepatorenal (steatoza usoara)

- stomparea vizualizarii desenului vascular intrahepatic asociata criteriilor steatozei usoare (steatoza moderata)

- atenuarea posterioara intensa cu nonvizualizarea diafragmului in completarea criteriilor anterioare (steatoza severa)

Citeste articolul complet

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite