Ketamina, anestezicul utilizat ca drog, ar putea combate depresia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii intenţionează să utilizeze ketamina în scop terapeutic FOTO Shutterstock
Medicii intenţionează să utilizeze ketamina în scop terapeutic FOTO Shutterstock

Ketamina, un drog distribuit de regulă în cluburi şi care, în mod normal, este un anestezic utilizat în medicina veterinară, ar putea reprezenta un mod eficient şi rapid de combatere a depresiei.

Cel mai amplu studiu realizat până acum pe această temă a inclus 72 de persoane care, anterior, nu au putut fi tratate cu ajutorul medicamentelor obişnuite. 

După o singură doză intravenoasă de ketamină, 64% dintre pacienţi au susţinut însă că se simt mult mai puţin deprimaţi, iar efectul s-a făcut simţit în câteva zile, relatează site-ul time.com.

Medicamentele antidepresive au nevoie, de obicei, de câteva săptămâni pentru a-şi face efectul, însă depresia şi tendinţele sinucigaşe se pot acutiza între timp. Prin urmare, medicii caută o metodă mai rapidă de a ajuta pacienţii.

Dozele utilizate au fost mult reduse în comparaţie cu cele folosite în cluburi sau în cadrul anesteziei, iar cei mai mulţi pacienţi au resimţit un efect advers similar celui provocat de consumul de alcool. Cu toate acestea, 10% dintre ei au avut o serie de experienţe specifice persoanelor care se droghează folosind ketamina.

Cercetătorii sunt optimişti, deoarece efectele ketaminei durează mai mult decât ale medicamentelor tradiţionale – la şapte zile de la administrarea dozei, 46% dintre participanţii la studiu erau mai puţin deprimaţi decât în mod normal.

Problema este însă că această substanţă nu poate fi utilizată zilnic, dar – în cazurile cele mai severe – medicii intenţionează să o folosească timp de câteva  zile pe săptămână.

În cazul pacienţilor care au suferit de tulburare obsesiv-compulsivă, gândurile depresive şi suicidale au revenit însă cu intensitate sporită, acesta fiind un alt efect necunoscut până la realizarea studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite