În ce măsură o persoană vaccinată transmite virusul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cazuri covid

Cătălin Ţucureanu, cercetător la Institutul de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino, a spus că o persoană vaccinată are un risc mult mai mic de a se infecta şi prin asta, un risc mult mai mic de a transmite, şi dacă se infectează, elimină virusul mai rapid şi din nou, are un risc mai mic de a transmite virusul mai departe.

„Cred că mai degrabă a existat un exces de informaţie din toate direcţiile, inclusiv din partea curentului antivaccinist. Oricâtă educaţie ar avea oamenii, pentru educaţia ştiinţifică îţi trebuie un anumit mod de gândire”, spune Cătălin Ţucureanu, la DIGI24.

De exemplu, percepţia incertitudinii, faptul că la început nu cunoşteam anumite lucruri despre vaccinuri, nu cunoşteam dacă acestea limitează sau nu transmiterea, pentru că studiile clinice s-au efectuat pentru a afla dacă ele protejează împotriva bolii, nici măcar a infecţiei. Datele acestea au apărut ulterior, dar oamenii au rămas cu informaţia de atunci, că ne vaccinăm degeaba, pentru că oricum transmit. Nu! Datele ne arată că o persoană vaccinată are un risc mult mai mic de a se infecta şi prin asta, un risc mult mai mic de a transmite, şi dacă se infectează, elimină virusul mai rapid şi din nou, are un risc mai mic de a transmite virusul mai departe.

Oamenii care deja spun un „nu” foarte clar vaccinării sunt mai greu de convins, ei au deja nişte idei foarte puternic formate în legătură cu vaccinul şi va fi mult mai dificil, dar cred că fiecare dintre noi trebuie să facem efortul de a convinge pe încă cineva pentru a putea fi protejaţi împreună de această boală, mai spune Cătălin Ţucureanu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite