Iaurturile pot reduce riscul de diabet de tip 2, spune Administrația americană pentru Alimente și Medicamente. Ce părere au medicii nutriționiști

0
Publicat:

După aproape cinci ani de deliberare, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a decis că iaurturile pot face acum o mențiune limitată conform căreia pot reduce riscul de diabet de tip 2, relatează CNN. 

Decizie controversată a FDA, legată de iaurt - Foto Arhivă
Decizie controversată a FDA, legată de iaurt - Foto Arhivă

Astfel, decizia marchează prima mențiune calificată de sănătate pe care agenția federală a emis-o vreodată pentru iaurt. Mențiunea este susținută de dovezi științifice, însă nu atât de riguroase, spune FDA. 

„Consumul de iaurt în mod regulat, cel puțin trei porții pe săptămâna” poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 boală care afetează 462 de milioane de oameni din întreaga lume, afirmă agenția federală.

Bogat în calciu, proteine și vitamine 

Iaurtul este fabricat din lapte fermentat cu bacteriile sau probioticele Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Alimentul este bogat în calciu, proteine, vitamine din complexul B și minerale, inclusiv magneziu, fosfor și potasiu. Danone North America a depus o petiție în 2018 pentru ca pe paharele de iaurt să poată fi menționat faptul că alimentul poate reduce riscul de diabet de tip 2. 

Petiția a fost însoțită de cercetări, însă Dr. Caroline Passerrello, nutriționist dietetician înregistrat și instructor în cadrul școlii de științe ale sănătății și reabilitării de la Universitatea din Pittsburgh, spune că acestea sunt limitate și „nici foarte puternice”.  

 „Modul în care au fost efectuate studiile înseamnă că nu putem spune cu adevărat cu siguranță că există o relație de cauzalitate, ci mai degrabă o corelație între diabetul de tip 2 și iaurt"., a adăugat ea.  

Decizie controversată 

De ce ar crede o persoană sensibilă că tot ce trebuie să faci pentru a preveni diabetul de tip 2 este să mănânci 2 pahare de iaurt pe săptămână? Tot ceea ce putem spera este ca iaurtul să fie cel puțin neîndulcit, dar din moment ce este foarte greu să găsești iaurt neîndulcit, acest lucru le spune oamenilor care vor să evite diabetul de tip 2 că iaurturile îndulcite sunt bune pentru ei ", a declarat Marion Nestle, profesoară emerită Paulette Goddard de nutriție, studii alimentare și sănătate publică, la Universitatea din New York, potrivit sursei citate.  

Aceasta a adăugat că potrivit revizuirii studiilor de către agenția federală „cantitatea de zahăr din iaurt nu a făcut nicio diferență în ceea ce privește rezultatele. Prin urmare, potrivit FDA, zahărul nu reprezintă o problemă.

Însă, consumul ridicat de zahăr adăugat are tocmai efectul invers: crește riscul de apariție a diabetului de tip 2, spun mai multe studii. De altfel, boala apare ca urmare a unor factori multiplii,  chiar dacă iaurtul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, „să ne așteptăm ca iaurtul în sine să fie asociat cu prevenirea diabetului nu are sens în afara contextului dietei în ansamblu", a mai spus specialista. 

Studii anterioare arată că limitarea consumului de zahăr la 25 grame, adică șase lingurițe pe zi, ajută la menținerea unui risc scăzut de a face diabet. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite