Frica de dentist persistă, în ciuda promisiunilor de tratament „fără durere”. Cum putem trece peste teamă
0Frica de dentist este un fenomen real care afectează un număr mare de persoane din România, fapt pentru care ajung la cabinetul dentar când apar probleme complexe sau urgențe.

Astfel, 2 din 10 români preferă să fie sedați în timpul tratamentelor stomatologice, iar numărul pacienților care recurg la această metodă a crescut cu 50% în ultimii ani, arată datele uneia dintre cele mai mari clinici de profil din țară.
“Cei mai mulți pacienți, în jur de 70%, care ajung pentru prima oară la noi au o temere față aparatura dentară, de ace și freze în general, însă nu o temere atât de acută pentru a împiedica procedurile dentare. În plus, aceștia se relaxează odată ce discută cu medicul și observă că nu există nicio durere. Însă în jur de 20% dintre pacienți suferă de anxietate severă față de vizitele la dentist, ceea ce îi determină să opteze pentru sedare profundă pentru a nu asista conștient la întreaga procedură.
Însă numărul de pacienți cu frică intensă față de dentist și cu probleme extrem de complexe crește de la an la an. Pentru mulți români, vizita la dentist a rămas un coșmar din cauza experiențelor traumatizante din anii ’90 și 2000, când cabinetele stomatologice erau adesea învechite, neprietenoase și lipsite de tehnologii moderne. Din acest motiv, numeroși pacienți au evitat tratamentele dentare timp de ani de zile, de 20 sau chiar 30 de ani în unele cazuri, ajungând să aibă probleme dentare foarte complicate sau să își piardă dinții. Pentru mulți români, vizitele la dentist din copilărie sau adolescență au fost experiențe traumatizante, care le-au creat o frică profundă de ace, de freze și chiar și de stomatolog. Însă stomatologia modernă a eliminat complet durerea prin tehnici avansate și anestezie eficientă, iar cabinetele dentare sunt tot mai moderne, cu facilități care să relaxeze pacienții”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Sorina Blaj, fondatoarea unor clinici stomatologice.
Sedarea, folosită și de adulți, și de copii
Adulții care preferă sedarea profundă sunt aproximativ în aceeași proporție femei și bărbați, au vârste între 30 și 70 de ani, și ajung la stomatolog preponderent în stadiu de urgență, cu probleme complexe. Intervențiile în cazul lor, care pot dura mai mult de o oră, sunt de regulă proceduri mai complicate cum ar fi implant dentar, extracții, terapia cariilor și lucrări protetice de reabilitare completă. Unii dintre adulții care aleg să fie sedați au reflex de vomă în timpul procedurilor, ceea ce împiedică rezolvarea problemelor dentare, iar o parte dintre ei sunt persoane cu handicap.
În cazul copiilor este foarte solicitată sedarea profundă, la cererea părinților, pentru că au o temere de dentist sau au reflex de vomă, o vârstă foarte fragedă, pentru că sunt agitați și împiedică efectuarea procedurilor sau sunt copii cu nevoi speciale.
„Din păcate, există mulți pacienți cu probleme dentare severe care nu au mai fost la dentist de 20-30 de ani sau copii care nu au nicio altă soluție de tratament stomatologic din cauza vârstei foarte fragede sau a fricii. De cele mai multe ori, adulții ajung direct la tratamente complexe precum extracții multiple, implanturi dentare sau reabilitări totale iar copiii ajung la restaurarea întregii cavități bucale în 2-3 ore. Sedarea profundă le oferă posibilitatea de a parcurge aceste tratamente fără teamă și fără amintiri neplăcute”, a declarat Sorina Blaj.
Ce presupune sedarea pentru intervenții stomatologice
Sedarea profundă ajută la relaxarea pacientului în timpul unei proceduri stomatologice. Medicul specialist anestezist poate administra un agent anti-anxietate sau sedativ în combinaţie cu un anestezic local pentru durere.
În timpul desfăşurării procedurii pacientul rămâne calm, semi-conştient, este monitorizat cu aparatură specială în prezența unui medic specialist ATI și unei echipe specializate. Sedările se realizează pe cale intravenoasă și efectul acesteia dispare la 20 minute de la finalizarea intervenției.
Totuși, specialiștii le recomandă românilor să acorde o mai mare atenție prevenției și vizitelor regulate la dentist pentru tratarea problemelor și salvarea dinților din timp. Tehnologia de astăzi permite tratamente fără durere, rapide și minim invazive. În plus, prin prevenție, cheltuielile la stomatolog pot fi de până la 7 ori mai mici decât cele cu implanturi dentare sau în fazele avansate de deteriorare.