Exercițiul care poate încetini simptomele bolii Parkinson timp de ani de zile. Ce arată un studiu recent

0
Publicat:

Tai Chi poate ajuta la încetinirea simptomelor bolii Parkinson timp de mai mulți ani, sugerează un studiu al unor cercetători din China, potrivit BBC News: cei care au practicat această artă marțială de două ori pe săptămână au avut mai puține complicații.

Tai Chi poate încetini simptomele bolii Parkinson FOTO Shutterstock
Tai Chi poate încetini simptomele bolii Parkinson FOTO Shutterstock

Practicanții au avut, astfel, o calitate mai bună a vieții față de cei care nu au practicat Tai Chi.

Potrivit experților, rezultatele confirmă studiile anterioare privind beneficiile exercițiilor fizice pentru cei care suferă de Parkinson, o boală progresivă a creierului care duce la tremurături și la încetinirea mișcărilor și care încă nu are vindecare.

În ce a constat studiul 

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai au monitorizat sănătatea a sute de pacienți cu Parkinson timp de până la cinci ani.

Pacienții au fost împărțiți în două grupuri: un grup de 147 de persoane a practicat regulat Tai Chi, în timp ce celălalt grup, format din 187 de persoane, nu a făcut acest lucru.

Autorii studiului, care au măsurat simptomele, mișcările și echilibrul pacienților, au constatat că boala a progresat mai lent în grupul care a practicat Tai Chi.

Tot în acest grup s-au înregistrat mai puține căderi, mai puține dureri de spate și amețeli, iar problemele de memorie și de concentrare semnalate au fost, de asemenea, mai puține decât în celălalt grup.

Somnul și calitatea vieții s-au îmbunătățit și ele la cei din grupul Tai Chi.

Ce presupune Tai Chi

Tai Chi este un exercițiu tradițional chinezesc ce combină mișcările lente și blânde cu respirația profundă și relaxarea.

Organizația caritabilă Parkinson's UK descrie Tai Chi ca fiind o activitate fizică de intensitate redusă care poate „ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la o viață mai bună”, potrivit BBC News.

Boala poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului

Amintim că peste 10 milioane de persoane au fost diagnosticate până acum cu boala Parkinson, la nivel mondial. Afecțiunea neurodegenerativă nu se vindecă, dar, dacă este depistată devreme, poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului.

Boala este asociată de obicei cu pierderea funcției motorii – tremurături la nivelul membrelor, rigiditate musculară sau probleme de echilibru, dar, pe măsură activitatea motorie se reduce, are loc și o degradare la nivelul corzilor vocale, diafragmei și plămânilor.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite