Care ar putea fi primul semn al bolii Parkinson

0
Publicat:

Peste 10 milioane de persoane au fost diagnosticate până acum cu boala Parkinson, la nivel mondial. Afecțiunea neurodegenerativă nu se vindecă, dar, dacă este depistată devreme, poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului.

Boala Parkinson afectează 10 milioane de persoane Foto: Shutterstock
Boala Parkinson afectează 10 milioane de persoane Foto: Shutterstock

Pe măsură ce boala progresează, alături de alte simptome, apar și modificările la nivelul limbajului, scrie Science Daily.

Lituanianul Rytis Maskeliūnas, cercetător la Kaunas University of Technology (KTU), împreună cu alți colegi de la University of Health Sciences (LSMU) au încercat să identifice semnele timpurii ale bolii Parkinson utilizând datele vocale.

Boala Parkinson este asociată de obicei cu pierderea funcției motorii – tremurături la nivelul membrelor, rigiditate musculară sau probleme de echilibru. Potrivit lui Maskeliūnas pe măsură activitatea motorie se reduce, are loc și o degradare la nivelul corzilor vocale, diafragmei și plămânilor.

„Modificările produse la nivelul vorbirii apar adesea chiar mai devreme decât tulburările funcției motorii, motiv pentru care acest tip de alterare ar putea fi primul semn al bolii”, este de părere cercetătorul.

Potrivit profesorului Virgilijus Ulozas, de la Departamentul ORL al Facultății de medicină LSMU, pacienții aflați în stadii incipiente de boală Parkinson ar putea vorbi mai încet, mai lent, fragmentat și mai puțin expresiv. Aceste modificări sunt greu de depistat în mod obișnuit. Pe măsură ce boala evoluează, răgușeala, bâlbâiala, pronunțarea neclară a cuvintelor și fără pauză între cuvinte devin mai evidente.

Pe baza acestor simptome, cercetătorii lituanieni au dezvoltat un sistem digital pentru a detecta boala mai devreme.

Potrivit lui Maskeliūnas legătura dintre boala Parkinson și anomaliile de vorbire nu este nouă în lumea analizei semnalelor digitale, fiind cunoscută și cercetată încă din anii 1960. Avansul tehnologiei face posibilă extragerea din vorbire a mai multor informații legate de acest subiect.

În cercetarea lor, specialiștii au utilizat inteligenția artificială pentru a analiza și evalua sunetele, diagnoza durând câteva secunde. Rezultatele acestui studiu unic este adaptat limbii lituaniene.

În viitor, algoritmul va deveni o aplicație mobilă. Vorbind despre progresul studiului, Kipras Pribuišis, lector la Departamentul ORL al facultății mai sus citate, a subliniat că acesta a fost testat doar pe pacienții deja diagnosticați cu Parkinson: „Până acum, algoritmul a demonstrat că poate să facă diferența între o persoană cu Parkinson și una sănătoasă, folosind proba de vorbire. Și are de asemenea, o acuratețe mai mare decât se sperase inițial”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite