Profesoara din China care îi învaţă pe studenţii gălăţeni meditaţia Tai Chi. În România a descoperit şniţelele şi mămăliga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rong Qi alături de studenţi gălăţeni îmbrăcaţi în costume tradiţionale Foto: Valentin Trufaşu
Rong Qi alături de studenţi gălăţeni îmbrăcaţi în costume tradiţionale Foto: Valentin Trufaşu

Rong Qi, o chinezoaică de 22 de ani din Nan Jing, un oraş din sudul Chinei, a venit la Galaţi pentru a-i învăţa limba chineză şi arta meditaţiei Tai Chi pe studenţii şi profesorii de la Universitatea „Dunărea de Jos“.

Se numeşte Rong Qi (22 ani), a venit în Galaţi în octombrie 2015 pentru a le preda limba chineză profesorilor şi studenţilor de la Universitatea „Dunărea de Jos“ şi nu ai cum să nu te ataşezi imediat de ea.

Micuţa chinezoaică a ajuns în România prin intermediul Institutului Confucius din Bucureşti, în cadrul unui program finanţat de China, ce are ca scop promovarea limbii şi culturii chineze.

Cursurile pe care le predă Rong Qi sunt gratuite şi se desfăşoară timp de două zile pe săptămână în cadrul Facultăţii de Litere.

Deocamdată, pot învăţa chineză de la Rong Qi doar profesorii, studenţii şi personalul administrativ din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Însă, cum tânăra profesoară a observat că interesul pentru asimilarea limbii chineze este mare în Galaţi, nu este exclus ca pe viitor şi gălăţenii din afara universităţii să poată avea acces la aceste cursuri.

chinezoaica

Rong Qi este foarte îndrăgită de studenţii ei Foto: Valentin Trufaşu

Doritorii au ocazia să afle mai multe despre bogata cultură chineză, pornind de la cântece şi poezii şi până la jocuri şi combinaţii între diverse dialecte. Şi, pe lângă cursul de limba chineză, Rong Qi îi învaţă pe gălăţeni şi Tai Chi. 

„M-a interesat foarte mult să vin la cursul de limba chineză pentru dezvoltarea personală. Pe de altă parte, întotdeuna mi-a plăcut limba chineză, iar acum am ocazia să o învăţ. Nu se iveşte în fiecare zi o astfel de oportunitate. Iniţial, am venit la curs doar pentru a studia limba chineză, dar acum vin şi pentru Rong Qi. Este foarte simpatică şi are un umor fin, aparte“, ne-a declarat o cursantă.

Înnebunită după mămăligă

Venirea lui Rong Qi în România nu este întâmplătoare. A căutat pe internet informaţii despre ţara noastră şi mai ales despre cunoscutul castel Bran, făcut celebru de scriitorul irlandez Bram Stoker prin personajul Dracula.

„Am ales România pentru că, de fapt, cunoşteam ţara, iar oraşul Galaţi a fost ales de institutul prin care am venit. Ştiam de pe internet despre castelele de aici, din România, despre castelul Bran şi m-a intrigat, am fost fascinată de România“, spune chinezoaica.

După ce termină cursurile, trebuie să plece din România, pentru că aşa prevăd regulile Institutului Confucius, prin care a ajuns în ţara noastră. Dar tânăra mărturiseşte că, de când este în ţară, s-a îndrăgostit iremediabil de mămăligă şi că îi place la fel de mult şi şniţelul.

„Salut“, „şniţel de pui“ şi „piure“

Lui Rong Qi îi place limba română, dar recunoaşte că îi vine destul de greu să o înveţe. În cele opt luni de când a venit la Galaţi a învăţat doar câteva cuvinte în română, cum ar fi „mămăligă“, „şniţel“, „pui“, „salut“ şi „piure“.

Şi-a făcut foarte mulţi prieteni la Galaţi, care au introdus-o în minunata bucătărie moldovenească. „Când voi pleca în China, voi lua cu mine câteva kilograme de şniţel. Îmi place la nebunie. Şi mămăliga este extraordinară. La noi nu găseşti aşa ceva“, ne declară amuzată Rong Qi.

În timpul liber, când nu le preda studenţilor şi profesorilor gălăţeni limba chineză şi Tai Chi, Rong Qi a călătorit prin România. A vizitat principalele oraşe ale României, pornind de la Sibiu, Braşov şi până la Timişoara, Constanţa, Brăila şi Bucureşti. A fost intrigată să afle că la Galaţi se află o piramidă dublu suspendată, pe care vrea să o viziteze cât de curând.

Se va întoarce luna aceasta în China, apoi va pleca în Marea Britanie pentru a-şi continua studiile. A absolvit Facultatea  de Arte şi Litere din China, iar în Marea Britanie se va duce pentru un program de masterat. Cert este un lucru. Ron Qi abia aşteaptă să se reîntoarcă în România şi în special la Galaţi, pentru că şi-a făcut foarte mulţi prieteni aici.

Vrea să devină profesor, dar nu s-a gândit dacă vrea să predea în România sau în China. „Depinde de salariu“, ne declară râzând Rong Qi. „România este o ţară extraordinară. O iubesc! Pot spune asta pentru că am fost în multe ţări europene, unde am fost să predau şi nu mă gândeam decât la momentul când în sfârşit pot pleca. Aici mă gândesc doar la momentul când mă voi întoarce în România“, ne mărturiseşte tânăra profesoară. ;

Meditaţie în Grădina Publică

Gălăţenii care au trecut în ultimele zile ale lunii mai prin Grădina Publică din Galaţi au avut parte de un spectacol inedit. O asiatică execută mişcări lente, dar extrem de bine coordonate, iar mai mulţi gălăţeni încercau să-i imite mişcările.

Rong Qi îi învăţa Tai Chi, considerată una dintre cele mai eficiente arte marţiale, recunoscută în acelaşi timp pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii şi longevităţii practicanţilor. Rong Qi le explică doritorilor, în limba engleză, ce înseamnă Tai Chi.

Este o meditaţie în mişcare, practicantul încercând să fie mereu conştient de corpul său şi de mediul înconjurător, conducând mişcarea cu mintea într-o stare de relaxare activă şi alertă. Exerciţiile de Tai Chi au ca scop creşterea forţei naturale, creării unei stări superioare de relaxare, dobândirea unor abilităţi de luptă şi aducerea practicantului într-o stare superioară de focalizare, disciplină, echilibru şi de armonie cu Universul.

Cercetările medicale au descoperit că Tai Chi este util pentru îmbunătăţirea echilibrului şi pentru echilibrarea psihologică şi aduce beneficii în special persoanelor în vârstă.

Tai Chi este răspândit astăzi în întreaga lume datorită unor tineri inimoşi, cum este Rong Qi, care s-au arătat dispuşi să le dezvăluie şi altor popoare beneficiile pe care le aduce practicarea acestei străvechi meditaţii.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite