Epidemie de rujeolă, peste tot în țară: Aproximativ 800 de cazuri noi și un deces, în ultima săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima săptămână s-au înregistrat un număr de 791 de cazuri noi de rujeolă peste tot în țară, iar un copil în vârsta de un an a fost răpus de boală, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

foto fetiță cu rujeolă
Epidemie de rujeolă, peste tot în țară

De la începutul acestui an s-au înregistrat un număr de 17 decese din cauza îmbolnăvirii de rujeolă, potrivit INSP. În ultima săptămână, un copil în vârstă de un an și șase luni a decedat în urma infectării cu acest virus, deși nu raporta alte comorbidialități cunoscute. Copilul fusese vaccinat cu o doză ROR la vârsta de 12 luni.

În prima jumătate a acestui an, un număr de 17.378 de cazuri de rujeolă au fost raportate și confirmate de INSP în toate județele țării dar și în Municipiul București.

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri s-au raportat în județele Brașov, Mureș și București, unde numărul acestora a fost de 2.031, 1.213 și respectiv 1.620.

În perioada 6 decembrie 2023 - 2 iunie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 164.715 doze de vaccin ROR, din care 27.058 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9 şi 11 luni. 

UNICEF vine cu un avertisment sumbru referitor la această boală a copilăriei: România ocupă locul întâi în Europa la numărul de decese cauzate de rujeolă iar numărul cazurilor crește vertiginos pe înregul continent.

Cazurile de rujeolă înregistrate în primele trei luni ale acestui an aproape au egalat numărul total al îmbolnăvirilor raportate pe tot parcursul anului trecut. Concret, potrivit UNICEF, în primele trei luni ale anului au fost raportate oficial 56.634 de cazuri de rujeolă şi patru decese. S-a întâmplat în 45 din cele 53 de ţări aflate în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Iar cifrele alarmante nu se opresc aici. Pe parcursul întregului an 2023, au fost raportate 61.070 de cazuri de rujeolă şi 13 decese în 41 de ţări. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, anul trecut, în România au fost înregistrate 3.497 de cazuri de rujeolă şi trei decese. Vorbim despre un sfert din decesele înregistrate în întreaga Europă. Este motivul pentru care în decembrie anul trecut Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă. Decizia a fost luată și pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârste cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și pentru recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite