Durerea în capul pieptului şi în spate poate ascunde boli grave. Sfaturi de la cardiolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durere

Durerea în capul pieptului şi în spate poate avea mai multe cauze, atât legate de afecţiuni ale inimii, cât şi de boli digestive sau ale plămânilor. În unele situaţii însă pot fi un semnal de alarmă pentru o urgenţă medicală, aşa cum sunt infarctul miocardic sau embolia pulmonară.

De aceea, este indicată vizita la medic, pentru investigaţii suplimentare, în cazul acestor simptome.

„Boala coronariană ischemică este caracterizată prin depunerea de lipide, în special de colesterol, la nivelul arterelor coronare epicardice, determinând îngustarea progresivă a lumenului arterial.  Ea poate să aibă o evoluţie  stabilă în timp (angina pectorală stabilă) dar poate deveni instabilă prin ruptura sau eroziunea plăcii de aterom,  cu apariţia  unui sindrom coronarian acut,” ne-a explicat dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog la ARES, una dintre cauzele întâlnite pentru acest tip de durere.

Durerea toracică determinată de ischemia miocardică are, potrivit medicului cardiolog, câteva caracteristici tipice legate de localizarea ei, de caracter, durată şi relaţia cu efortul.

Durerea în capul pieptului şi în spate, semn de angină

De obicei, durerea este localizată la nivelul pieptului, retrosternal, dar poate fi resimţită şi la nivelului epigastrului, în spate, la nivelul maxilarului/dinţilor sau umerilor/braţelor/pumn/degete.

De cele mai multe ori este descrisă ca o durere constrictivă („gheară”) sau ca o presiune, greutate, arsură.  Poate fi asociată cu dispnee (lipsa de aer) sau alte simptome mai puţin specifice, cum ar fi:

  • oboseală,
  • ameţeală,
  • transpiraţii,
  • În majoritatea cazurilor durata este sub 10 minute.

„O caracteristică importantă are legătură cu efortul. Clasic, durerea apare şi se accentuează cu intensitatea efortului depus sau la expunerea la frig şi se ameliorează în câteva minute de la încetarea efortului. De altfel, durerea cedează rapid la administrarea de Nitroglicerină sublingual.

Durerea poate să apară şi după o masă bogată sau dimineaţa la trezire şi nu este influenţată de poziţie sau de respiraţie. Prezenţa tututor acestor caracteristici definesc angina pectorală tipică”, mai precizează dr. Daniela Anghelina.

Prezenţa doar a doua dintre aceste elemente defineşte, conform cardiologului, angina pectorală atipică.

Durerea în capul pieptului şi în spate în caz de infarct

Conform medicului cardiolog, angina pectorală instabilă se caracterizează prin:

  • durere toracică prezentă în repaus sau cu durată prelungită (peste 20 minute);
  • durere care apare la efort fizic moderat-mic şi cu debut recent (în ultimele 2 luni);
  • angina care creşte progresiv în intensitate şi severitate şi care apare la efort fizic mai mic.

Aceste caracteristici clinice sugerează apariţia unui sindrom coronarian acut (infarct miocardic).

Investigaţii necesare pentru durerea în capul pieptului şi în spate

„Evaluarea unui pacient cu suspiciune de boală coronariană presupune iniţial efectuarea unor analize de laborator (în special pentru identificarea factorilor de risc cardiovascular precum diabetul zaharat sau dislipidemia), a unei electrocardiograme de repaus, o ecocardiografie de repaus, eventual monitorizare ECG ambulatorie,” punctează dr. Anghelina.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite