Două cazuri de difterie cutanată, descoperite la consumatori de droguri infectați cu HIV

0
Publicat:

Ministerul Sănătății a anunțat că medicii au descoperit tulpini de Corynebacterium diphteriae netoxigene, cunoscute sub denumirea de difterie cutanată, la doi bărbați în vârstă de 38, respectiv 40 de ani. Ambii sunt consumatori de droguri și sunt infectați cu virusul HIV.

Difterie cutanată netoxigenă, identificată la consumatori de droguri infectați cu HIV FOTO Arhivă
Difterie cutanată netoxigenă, identificată la consumatori de droguri infectați cu HIV FOTO Arhivă

Cei doi bărbați au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, prezentând leziuni cutanate la locurile de injectare. Ministerul Sănătății a informat că evoluția stării de sănătate a pacienților este favorabilă în prezent.

Ultimul caz, înregistrat în 1989

Tulpinile de Corynebacterium diphteriae identificate la acești pacienți sunt non-toxigene și nu sunt asociate cu difteria respiratorie. Autoritățile subliniază că aceasta este o formă rară de difterie și că ultimul caz înregistrat cu tulpini toxigene datează din anul 1989.

„Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național”, au menționat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Este important de subliniat că difteria cutanată netoxigenă este o afecțiune rară, iar vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva difteriei în toate formele sale. Ministerul Sănătății reiterează importanța vaccinării, în special în rândul grupurilor vulnerabile la astfel de afecțiuni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite