Doar 10% din românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi. „Vaccinarea la naştere este vitală“

0
0

90% din persoanele infectate cu virusul hepatitei B nu sunt conştiente că trăiesc având o boală incurabilă, potrivit unui studiu realizat de Polaris Observatory şi publicat în Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal pe 26 martie. Care este situaţia României?

Cercetarea mai arată că deşi există un vaccin împotriva acestei boli, doar jumătate dintre nou-născuţii din întreaga lume au acces la această formă de protecţie. În plus, mai puţin de 1% din mamele infectate cu acest virus  - sursă primară de transmitere a virusului - sunt sub tratament adecvat, existând un risc ridicat de infectare a copiilor.

„După Albania şi Belarus, România are cea mai ridicată prevalenţă a HBV din Europa. Cu toate acestea, 90% din populaţia infectată nu este conştientă de infecţie, iar 99% dintre cei eligibili pentru tratament rămân netrataţi. Rata de tratament din România este una dintre cele mai scăzute din regiune. Aproximativ 680.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B. Dacă nu se iau măsuri, va continua să crească numărul deceselor cauzate de boli ale ficatului asociate infecţiei cu virusul hepatitei B. Este o situaţie regretabilă şi nefericită deoarece majoritatea acestor decese poate fi prevenită“, a declarat Dr. Homie Razavi, Center for Disease Analysis Foundation. 

„Studiul elaborat de către cei de la Polaris Observatory atrage atenţia asupra necesităţii implementării unor programe de diagnosticare şi tratament astfel încât să se înregistreze progrese importante în atingerea obiectivului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – eliminarea hepatitelor virale A, B, C, D şi E până în 2030. Studiul precizează că, dintre românii cu hepatită B, mai puţin de 10% sunt diagnosticaţi şi doar 1% sunt trataţi/ eligibili pentru tratament. Este nevoie de mai multă implicare în ceea ce priveşte diagnosticarea, iar faptul că de la 1 aprilie medicii de familie pot prescrie analizele specifice identificării hepatitelor virale, fără ca pacienţii să plătească pentru acest serviciu, este un pas înainte pentru România“, a arătat Marinela Debu, preşedintele Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Medicii de familie pot cere analize pentru depistarea hepatitei B

Contractul-cadru CNAS pentru 2018 prevede faptul că, de la 1 aprilie, medicii de familie pot cere analize pentru depistarea hepatitei B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi.

„Vaccinarea la naştere este vitală pentru a împiedica transmiterea virusului de la mamă la făt, dar şi pentru orice nou-născut astfel încât să nu fie infectat ulterior cu virusul hepatitic B. Conform studiului Polaris Observatory, prevalenţa HbsAg în rândul copiilor români cu vârsta de cinci ani este de aproximativ 0.2%“, a mai spus Marinela Debu.

Euro Hepatitis Care Index arată că, în România, principalele probleme în abordarea hepatitelor virale vizează: lipsa măsurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate; lipsa finanţărilor pentru testare fără a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist; lipsa unui registru al cancerului hepatocelular  - HCC; lipsa unui corp de asistenţi medicali specializaţi în managementul hepatitelor virale; lipsa unui sistem naţional şi eficient de monitorizare a hepatitelor virale.

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite