Fibromul uterin este mai frecvent la femeile cu boli tiroidiene şi hipertensiune arterială. Ce soluţii de tratament există

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile pelviene, ciclurile menstruale prelungite, sângerările vaginale anormale sau dificultăţile la urinare sunt simptome care pot însoţi existenţa unui fibrom uterin. Tumora este benignă şi poate fi uşor depistată în urma unui control de rutină.

Cauzele pentru care apar fibroamele uterine nu sunt cunoscute. Potrivit specialiştilor, aceste afecţiuni sunt diagnosticate mai des la femeile care au boli tiroidiene sau hipertensiune arterială. Ele mai pot apărea şi la female care au un istoric familial în acest sens, mame sau bunici cu fibroame.

Fibromul este o tumoră beningnă, riscul de a se transforma în cancer fiind foarte mic, însă o sarcină soldată cu naşterea unui bebeluş sănătos ar putea fi dificil de obţinut.

„Fibroamele care afectează fertilitatea şi reduc şansele de implantare sunt cele care se dezvoltă către cavitatea uterină. Dacă sunt dezvoltate complet în cavitatea uterină, fibroamele pot juca rolul unui sterilet, scăzând astfel şansele de fixare a sarcinii“, afirmă Ionela Anghelescu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul clinicii de fertilitate Gynera.

Fibromul poate fi depistat ecografic, dar chiar şi un consult ginecologic de rutină poate preciza localizarea acestuia şi dacă este vorba despre o tumoră voluminoasă sau nu. Prin palparea tumorii fie în peretele uterului, fie în afara acestuia, medicul poate depista tipul de fibrom, volumul acestuia şi poziţionarea, adaugă acesta.

Tipuri de tratament

Pentru a creşte şansele obţinerii unei sarcini în cazul pacientelor diagnosticate cu o astfel de tumoră, medicii pot recomanda mai multe tipuri de tratament în funcţie de mărimea şi poziţionarea fibroamelor uterine.

„Intervenţia chirugicală de îndepartare a fibroamelor poate consta în laparoscopie – se adresează fibroamelor din peretele uterului şi celor dezvoltate complet în afara uterului – sau histeroscopie, pentru fibroamele situate în cavitatea uterină. Pe lângă îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor uterine, există şi opţiuni medicamentoase de tratament, precum şi montarea unor dispozitive intrauterine  - sterilete -  cu eliberare lentă de progesteron”, descrie terapiile medicul Ionela Anghelescu.

Embolizarea uterină sau întreruperea vascularizaţiei către fibrom poate fi o opţiune de tratament, însă aceasta periclitează şansele obţinerii unei sarcini.

„Embolizarea constă în introducerea unor particule speciale, la nivelul vasului care „hrăneşte” fibromul şi astfel este întrerupt aportul de sange. Treptat, fibromul îşi va reduce volumul, într-un an putând ajunge la 30% din volumul iniţial, rareori dispărând complet. Embolizarea este preferată de către pacientele care vor sa evite intervenţia chirurgicală şi care nu îşi mai doresc copii. Asta pentru că există riscul ca embolizarea să afecteze şi vascularizaţia endometrului. Acesta devine atrofic, subţire, cu şanse reduse de implantare a unei sarcini“, completează dr. Ionela Anghelescu.

După tratamentul unui fibrom, o sarcină poate apărea imediat, pe cale naturală. În cazul intervenţiilor ample, sarcina trebuie amânată 6 luni, până la refacerea uterului.

Există şi posibilitatea obţinerii unei sarcini, fie pe cale naturală, fie prin fertilizare in vitro, chiar şi fără îndepărtarea fibroamelor. Asta dacă tumorile benigne sunt de mici dimensiuni şi nu dau simptome.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite