De câte mutaţii genetice e nevoie pentru ca o celulă să devină canceroasă? Ce au descoperit cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul de mutaţii genetice variază de la un tip de cancer la altul
Numărul de mutaţii genetice variază de la un tip de cancer la altul

Pentru ca un cancer să se dezvolte în organism este nevoie de una până la zece mutaţii genetice, scrie jurnalul american „Cell“.

Concluziile cercetării au arătat, de asemenea, că numărul de mutaţii ce conduc la formarea tumorii variază considerabil de la un tip de cancer la altul, potrivit agerpres.ro. Spre exemplu, circa patru mutaţii per pacient, în medie, sunt responsabile de declanşarea cancerului de ficat, în timp ce o tumoare la nivel colorectal presupune existenţa a circa zece mutaţii.

„Am abordat o întrebare care persistă de multă vreme în domeniul studiului cancerului, dezbătută încă din anii '50: de câte mutaţii este nevoie pentru ca o celulă normală să devină una canceroasă?“, a notat într-o declaraţie Peter Campbell de la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, autor principal al cercetării.

„Răspunsul este: doar câteva“, a precizat el. Descoperirile studiului s-au bazat pe analiza a 7.664 de tumori cuprinzând 29 de cancere diferite cu ajutorul unei tehnici adaptate din domeniul evoluţiei.

Una dintre cele mai uimitoare descoperiri ale cercetării a fost aceea că mutaţiile sunt în general bine tolerate de celulele corpului. Acest lucru a fost surprinzător deoarece mutaţiile pe care indivizii le moştenesc de la părinţii lor sunt de obicei puţin tolerate şi sunt, în mare parte, pierdute de-a lungul evoluţiei. Însă, în celulele corpului, pe măsură ce cancerul se dezvoltă, aproape toate mutaţiile persistă fără a afecta supravieţuirea celulei.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au mai dezvăluit că aproximativ jumătate dintre aceste mutaţii care declanşează cancer apar în gene care nu sunt încă identificate drept gene canceroase.

„Există deja multe informaţii cu privire la cele mai importante gene implicate în cancer; însă sunt încă multe alte gene care trebuie descoperite“, a declarat Inigo Martincorena de la Wellcome Trust Sanger Institute, autor principal al studiului. „Va fi nevoie să compilăm un număr şi mai mare de cancere studiate prin secvenţionarea ADN-ului, până la ordinul zecilor de mii, pentru a identifica aceste gene evasive“, a adăugat el.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite