Medic oncolog: „Există numeroase şi variate tipuri de cancer care se află în sân“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Octombrie este luna cancerului. Prof.dr. Christoph Zielinski, membru în bordul director al Societăţii Europene de Oncologie Medicală  - ESMO, a explicat de ce clinicile din străinătate apelează frecvent la repetarea biopsiei pentru pacienţi care vin din alte ţări şi a scos în evidenţă importanţa tratamentului individualizat în cancerul de sân.

Wiener Privatklinik este unul dintre cele mai mari spitale private austriece unde, anual, aleg să se trateze sute de români cu afecţiuni oncologice. Potrivit statisticii existente la nivelul spitalului, 40 de români ajung, lunar, în clinică pentru a beneficia de tratamente oncologice noi.

Coordonatorul clinicii este profesorul universitar Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciati experti la nivel european în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului. În ultimii ani, acesta a consultat şi tratat peste 900 de pacienţi români, atât la Viena, cât şi la Bucureşti.

Ce patologie este mai frecventă în rândul pacienţilor români care ajung în clinica dvs?

Ca de obicei, în toate ţările din emisfera vestică, cancerul de sân este cel mai frecvent diagnostic al malignităţii la femei, iar cancerul pulmonar este o problemă majoră, deoarece ştim că această incidenţă nu este doar foarte frecventă, ci şi în creştere în rândul populaţiei generale. Aceasta poate fi, însă, prevenită prin evitarea fumatului. Cancerul pulmonar face parte din problemele medicale majore ale secolului XX şi trebuie luate măsuri decisive pentru a preveni acest lucru, prin campanii majore care se concentrează pe prezentarea pericolelor şi consecinţelor fumatului.

De ce vin românii în număr atât de mare? Ce nemulţumiri au faţă de sistemul de sănătate din România?

Nu este vorba doar de români ca pacienţi care se adresează spitalului Wiener Privatklinik. De fapt, foarte mulţi pacienţi vin din diferite ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Acesta nu este un fenomen neobişnuit, ca pacienţii să caute consiliere şi ajutor în străinătate: Austria avea o mare tradiţie în tratarea pacienţilor din ţările arabe, inclusiv regi din regiune. Astfel, nu cred că este o nemulţumire faţă de sistemul de sănătate dintr-o anumită ţară care face ca pacientul să-şi asigure asistenţa medicală în străinătate, ci mai degrabă rolul şi faima pe care medicina austriacă le-a dobândit de-a lungul timpului, în combinaţie cu poziţia geografică foarte favorabilă şi uşurinţa de a ajunge la Viena ca şi capitala Austriei, aceasta oferind şi alte atracţii în afară de „excelenţa medicală“.
 

Pot ajunge la dvs la clinică şi pacienţi asiguraţi în sistemul de asigurări de sănătate obligatoriu din România sau doar cei care-şi plătesc costurile din buzunarul propriu?

Spitalul Wiener Privatklinik, în cadrul căruia care consult în prezent pacienţi, activează în sectorul privat de sănătate, astfel că pot fi consultaţi şi trataţi doar pacienţii care plătesc în mod direct costurile pentru diagnosticare şi tratament.

Ce tip de cancer de sân e mai frecvent la pacientele venite din România? Aţi avut şi cazuri în care diagnosticul pus în România era diferit de cel pus la clinica dvs? În ce proporţie?

Diferitele tipuri de cancer de sân apar foarte des în ţările din emisfera vestică. Este important să precizăm în acest context, că în ultimii 20 de ani am realizat că nu există boala generală pe care o numim „cancerul de sân“. De fapt, există numeroase şi variate tipuri de cancer care se află în sân, care necesită diferite tratamente care vizează caracteristicile individuale şi foarte specifice ale tumorii. În acest context, cancerul de sân a fost prima malignitate în care a fost introdus tratamentul individualizat în funcţie de caracteristicile tumorale şi unde rezultatele au fost excelente.

Obişnuiţi să refaceţi biopsia pentru pacienţii oncologici din România sau vă bazaţi pe dosarul medical cu care pacientul se prezintă la clinică? Sunt frecvente cazurile în care rezultatul anatomopatologic este diferit de cel din România?

În cadrul spitalului Wiener Privatklinik avem un sistem de control al calităţii, unde în majoritatea cazurilor dorim să avem propria noastră evaluare a rezultatelor patologice şi a investigaţiilor radiologice. Acesta se bazează pe proceduri identice alese de centrele majore de cancer din Statele Unite ale Americii care au ales o abordare identică tocmai din motive de asigurare a calităţii. Nu am urmărit exact dacă şi cât de des există o discrepanţă între primul rezultat - în acest caz cel din România - şi rezultatul nostru propriu al investigaţiei respective, dar am observat în mod repetat cazuri de acest gen, în care cele două rezultate nu erau la fel.

 În ce fel ajută medicina personalizată pacientul? Ce înseamnă concret medicină personalizată?

Medicina personalizată înseamnă că ne adaptăm deciziile de tratament la caracteristicile moleculare ale cancerului respectiv. Aceasta este o procedură de rutină în astfel de cancere, cum ar fi cancerul pulmonar, având în vedere faptul că un astfel de tratament orientat către rezultate s-a dovedit a fi superior faţă de chimioterapie în aprox. 25-30% din toate cazurile de cancer, sau în cancerul de sân, în mod particular, după cum am menţionat înainte. Cu toate acestea, am constatat, de asemenea, faptul că depistarea caracteristicilor moleculare ale tumorilor şi direcţionarea acestora către compuşi care sunt înregistraţi şi disponibili pe piaţa medicală austriacă poate fi benefică şi pentru pacienţii care progresează sub chimioterapie şi nu au altă opţiune de tratament.

Ce presupun tratamentele imunologice, comparativ cu terapiile clasice în cancerul de sân? Dar în cancerul de plămâni?

Imunoterapia este o modalitate de tratament introdusă de curând, prin care se  utilizează puterea anticorpilor, paralizia indusă de cancer a celulelor imune care poate distruge celulele tumorale este inversată, activând astfel funcţia regulată a unor astfel de celule imune. Aceasta poate duce la eliminarea celulelor tumorale. Imuno-oncologia  este o abordare nouă şi deosebit de revoluţionară pentru tratarea cancerului, având cel mai mare impact asupra tratamentului cancerului pulmonar, a melanomului malign metastatic, a tumorilor din zona de nas şi gât, a cancerelor gastrice, a cancerelor vezicii urinare şi a cancerelor renale. În alte entităţi, cum ar fi cancerul de sân, nu avem încă rezultate mature pentru a evalua rolul acestei modalităţi de tratament în aceste cazuri, dar ne aşteptăm ca imunoterapia în diverse combinaţii, indicaţii şi situaţii clinice să schimbe manualul tratării cancerului.

Ce alte boli îşi tratează românii în clinica dumneavoastră?

La Wiener Privatklinik, noi, ca echipă de medici oncologi, chirurgi, urologi, chirurgi ortopedici, dermatologi şi specialişti din întreaga gamă medicala, tratăm toate tipurile de cancer în diferite stadii şi oferim pacienţilor cele mai moderne tehnici de diagnosticare şi terapie.

Profesorul Christoph Zielinski este medic coordonator al Centrului de Excelenţă în Oncologie – Wiener Privatklinik, membru în bordul director al Societăţii Europene de Oncologie Medicală – ESMO - şi editor-şef al jurnalului medical ESMO Open.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite