Cum se intervine în cazul unui accident similar celui suferit de Silviu Prigoană. Metodele explicate de medici și la îndemâna tuturor

0
Publicat:

Medicii spun că intervenția promptă în cazul în care o persoană suferă un accident asemănător celui care l-a ucis pe Silviu Prigoană, este esențială. Fie că este vorba de blocarea căilor respiratorii cu un corp străin, fie atac de cord, există câteva acțiuni simple care pot salva o viață.

Manevra Heimlich este esențială atunci când apare blocajul căilor respiratorii FOTO Shutterstock
Manevra Heimlich este esențială atunci când apare blocajul căilor respiratorii FOTO Shutterstock

Decesul lui Silviu Prigoană într-un restaurant din localitatea Șimon, județul Brașov, arată încă odată importanța cunoașterii măsurilor de prim ajutor, dar și a reacției rapide în momentul în care o persoană suferă un accident cu potențial fatal. Fie că este vorba despre înecul cu un corp străin, prin blocarea căilor respiratorii, fie că este vorba despre un atac de cord, medicii specializați în urgențe spun că există câteva metode clare de intervenție, foarte eficiente și, mai ales, care pot fi aplicate de toată lumea. 

Cele trei metode salvatoare în caz de blocare a căilor respiratorii

Una dintre ipotezele privind cauza decesului lui Silviu Prigoană sau unul dintre factorii agravanți ai accidentului suferit de cunoscutul om de afaceri este blocarea căilor respiratorii cu un corp străin. Sau, mai precis, s-a înecat cu mâncare în timpul unui acces de tuse. Medicii spun că în această situație trebuie intervenit rapid și că există trei proceduri rapide. ”Prima dată încurajăm aceea persoană să tușească puternic. Mai apoi aplicăm lovituri puternice cu pumnul între omoplați, iar mai apoi manevra Heimlich”, precizează medicul Corneliu Saradan. Medicul Ramona Guraliuc, șef al Unității de Primiri Urgențe de la Botoșani, un doctor cu experiență în situații de urgență, a explicat pentru Adevărul cum se procedează în mod corect pentru a salvat viața unei persoane care s-a înecat cu mâncare, de exemplu.

Cele mai eficiente sunt bătăile interscapulare, cu poziționarea pacientului, ușor, cu trunchiul înainte, dar cu un punct de susținere foarte ferm. Mai apoi este manevra Heimlich. Adică pumnul care este dominant se plasează la jumătatea distanței dintre ombilic și apendicele xifoid, acolo unde se termină sternul. Pacientul, la fel, în poziție înclinată, susținut cu ambele brațe. Se realizează cu mișcări de jos în sus, ca pe o propulsie, iar toracele spre înainte ca să reușim să dizlocăm corpul alimentar. Asta până în momentul în care intervine stopul respirator și cade într-o stare de hipoxie cerebrală. Atunci începem manevrele de resuscitare. Însă dacă primele metode sunt aplicate cum trebuie, atunci rezultatele sunt foarte bune”, spune medicul Ramona Guraliuc. 

Cum acționăm în caz de infarct miocardic

Cea de-a doua ipoteză luată în calcul în cazul decesului lui Silviu Prigoană este infarctul miocardic. Și asta în condițiile în care omul de afaceri era cunoscut cu probleme cardiace severe, având stenturi la inimă. În cazul unui atac de cord, lucrurile sunt ceva mai complicate, dacă pacientul nu prezintă niciun fel de simptom vizibil. Și asta în condițiile în care inima nu doare. Însă durerea este resimțită în alte zone ale corpului. De exemplu, iminența unui infarct poate fi anunțată de o durere în zona umărului, a brațului, a spatelui sau a sternului. Apoi poate apărea o durere în piept, cu o senzație de strângere, ca o gheară. Cei care observă că o persoană este în suferință și bănuiesc că poate fi vorba de infarct trebuie, în primul rând, să sune la 112.

Apoi pot oferi, dacă au la îndemână, până vine ambulanța, nitroglicerină sau betablocante. Dacă nu au așa ceva, pacientul trebuie întins pe spate, cu capul ridicat. Trebuie să ne asigurăm că nu-i blochează nimic căile respiratorii. Este posibil ca persoana care suferă un atac de cord să se înece, în timpul crizei, cu mâncare, de exemplu. După ce pacientul a fost așezat se poate începe masajul cardiac. Acesta constă în plasarea podului palmelor unul pesten altul și mai apoi peste sternul pacientului, în zona scobiturii. Apoi se apasă cu palmele, cu forță, pentru ca sternul să coboare cam 4-5 centimetri. Se execută ritmic aceste apăsări, cam 100 de contracții pe minut. Manevrele se continuă până la sosirea ambulanței. Medicii spun că o bună cunoaștere a acestor metode și implicarea în caz de accident, poate salva vieți. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite