Județul care bagă în Sănătate sume amețitoare: 150 milioane de euro în dotări performante, în doar câțiva ani

0
Publicat:

Restart în sistemul sanitar din județul Botoșani. Se investesc sume uriașe pentru reabilitarea diferitelor servicii medicale de maximă importanță pentru localnici. Este vorba de aproximativ 40 de milioane de euro în spitale, servicii de urgență sau ambulatoriu.

Spitalul Județean din Botoșani beneficiază de investiții importante FOTO Cosmin Zamfirache
Spitalul Județean din Botoșani beneficiază de investiții importante FOTO Cosmin Zamfirache

Sistemul sanitar din județul Botoșani a fost, multă vreme, pe chituci. Spitale vechi, fără aparatură și circuite neadaptate la realitățile moderne. La toate acestea se adaugau secția exterioară Săveni, o ruină, la propriu, și Spitalul Municipal Dorohoi, multă vreme o unitate spitalicească, de coșmar pentru pacienți.

De altfel, mulți pacienți evitau spitalele botoșănene preferând să meargă în județele vecine pentru a se trata. Inclusiv, multe urgențe erau redirecționate către unități mai competente, din lipsă de aparatură și personal.

Botoșaniul nu era atractiv nici pentru tinerii medici care preferau orice altă localitate. În ultima perioadă au început însă investiții masive în sistemul de sănătate botoșănean.

Mai precis, este vorba de investiții de aproape 40 de milioane de euro, în spitale, ambulatorii și stații de ambulanță. Pe lângă reabilitări de secții, sunt construcții sanitare ridicate de la zero, inclusiv un spital și un ambulatoriu.

În pregătire mai sunt și alte trei investiții de aproximativ 110 milioane de euro, o modernizare fără precedent a sistemului sanitar din nordul extrem al Moldovei, care va fi gata în doi-trei ani. 

Una dintre cele mai moderne UPU din țară

Una dintre cele mai importante investiții a fost reabilitare completă și modernizarea Unității de Primiri a Urgențelor( UPU) de la Spitalul Județean „Mavromati” din municipiul Botoșani.

Această unitate spitalicească este cea mai solicitată din județ, fiind și singura capabilă să rezolve probleme de sănătate mai complexe. Iar UPU Botoșani era una dintre cele mai aglomerate secții. Și asta mai ales în contextul în care rețeaua sanitară din județ este precară, existând comune care nici măcar nu au medic de familie. UPU nu avea circuite corespunzătoare sistemelor moderne de sănătate, avea probleme mari de personal și dotări învechite.

UPU Botoșani a fost modernizat FOTO Doina Federovici/Facebook
UPU Botoșani a fost modernizat FOTO Doina Federovici/Facebook

La toate acestea se adăuga și spațiul mic, mai mereu supraaglomerat și riscant din punct de vedere epidemiologic. În aceste condiții, Consiliul Județean a decis reabilitarea totală a UPU Botoșani, cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional, dar și cu confinanțare din bugetul local.

Au fost cheltuiți peste 11 milioane de lei pe circuite noi, o clădire consistent extinsă dar și pe dotări de ultimă generație. În prezent, UPU Botoșani este una dintre cele mai moderne din țară, fiind dotată inclusiv cu circuit separat pentru bolnavii aflați în stare critică dar și cu o zonă specială pentru izolarea bolnavilor contagioși. 

Ambulatoriu cu trei etaje și secție nouă de oncologie

Un alt punct nevralgic al Spitalului Județean „Mavromati” era Ambulatoriul de Specialitate, locul unde erau consultați pacienții în regim de internare de zi. Clădirea era foarte veche și cozile la fiecare cabinet erau interminabile.

Programările se întindeau pe un interval atât de mare de timp, încât o parte a pacienților aflați în așteptare riscau să se îmbolnăvească mai grav sau efectiv alegeau să meargă la privat.

Prin Compania Națională de Investiții va fi ridicat, însă, un ambulatoriu nou, de la zero, lângă Spitalul Județean, tocmai pentru a rezolva problema pacienților care riscă să moară sau în cele din urmă să ajungă la Urgențe, până le vine rândul la consult.

Proiectul ambulatoriului de la Spitalul Județean Botoșani FOTO CJ Botoșani
Proiectul ambulatoriului de la Spitalul Județean Botoșani FOTO CJ Botoșani

Noul ambulatoriu va costa 13 milioane de euro, va avea trei etaje și peste 30 de cabinete de specialitate dar și spații administrative, dotate la standarde moderne. În același timp, în clădire vor fi amenajate și săli de investigație și tratament dotate cu aparatură ultra-modernă.

Proiectul a fost deja aprobat iar în momentul de față cinci asocieri de firme și-au depus ofertele pentru construcția efectivă a Ambulatoriului.  Totodată este prevăzută și extinderea și modernizarea secției de oncologie a Spitalului Județean „Mavromati” din cauza numărului mare de pacienți și a spațiului total insuficient. 

Spital vechi de peste 150 de ani modernizat cu aproape 10 milioane de euro

O altă investiție majoră în sistemul de sănătate botoșănean este făcută la Dorohoi, cel de-al doilea municipiu al județului. Este vorba despre spitalul municipal Dorohoi, cel care deservește, în general, populația din zona de nord a județului.

Anul acesta, spitalul din Dorohoi a împlinit 160 de ani de la înființare și avea nevoie urgentă de reparații și modernizare. Timp de aproape trei decenii această unitate spitalicească a fost lăsată aproape de izbeliște, medicii fiind lăsați să se descurce cu aparatură învechită, spații improprii și clădiri afectate. Majoritatea cazurilor serioase erau trimise la Botoșani iar mai apoi, în funcție de gravitate în județele vecine.

Prin intermediul Primăriei Dorohoi au fost accesate fonduri europene și spitalul municipal a intrat în reabilitare. Este vorba despre fonduri de peste 10 milioane de euro. Sunt în curs de reabilitate și modernizare toate secțiile, ambulatoriul, blocul alimentar, spălătoria dar și alte clădiri care aveau nevoie de reparații.

Au fost achiziționate echipamente moderne și va fi construit un lift, mai ales că pacienții erau cărați cu targa pe scări. În plus, autoritățile locale investesc în locuințe de serviciu pentru medici, tocmai pentru a aduce specialiști pe pneumologie, cardiologie și ATI.

Proiecte de 110 milioane de euro

La Botoșani a mai fost construit și un spital de boli paliative, de la zero, o investiție care a trenat mult timp, dar care în cele din urmă va fi dată în folosință.

Este un spital modern pentru pacienții aflați în stadiul terminal. În comuna Lunca, a fost înființată și stație de ambulanță, pentru ca pacienții să fie aduși mai eficient, de la țară, la Spitalul Județean din Botoșani.

Șefii de la Consiliul Județean spun că au făcut studii de fezabilitate și pentru alte trei proiecte legate de sistemul sanitar, în valoare de 110 milioane de euro. Practic, prin intermediul acestora vor fi reabilitate toate spitalele din Botoșani.

Mai precis este vorba despre Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie dar și Spitalul din Săveni, ultimul dintre acestea esențial pentru sătenii din comunele învecinate. „Sunt realizate studiile de fezabilitate și căutăm finanțare”, spune Doina Federovici, președinte CJ Botoșani. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite