Polițiștii argeșeni au salvat de la moarte o mamă a patru copii. Cine sunt agenții care au acționat ca la carte

0
Publicat:

Doi polițiști, aflați la o intervenție într-o comună din Argeș, au auzit un strigăt de ajutor de la o locuință vecină și au sărit imediat Au găsit o femeie în stare de inconștiență, care respira greu, și i-au acordat primul ajutor.

Polițiștii argeșeni au salvat o femeie aflată în stare de inconștiență Foto: Poliția Română
Polițiștii argeșeni au salvat o femeie aflată în stare de inconștiență Foto: Poliția Română

Pe 13 aprilie, un echipaj din cadrul Secției de Poliţie Rurală Bascov, alcătuit din Ionuț, cu gradul de agent șef de poliție, și Bianca, cu gradul de agent, se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în satul Calotești din comuna argeșeană Budeasa, când au auzit în drumul public o persoană strigând după ajutor.

Prezența de spirit și cunoștințele de prim ajutor ale polițiștilor au făcut posibilă evitarea unei tragedii. Au pătruns în curtea unei case din apropiere, împreună cu membrii familiei, unde au găsit o femeie, căzută la pământ. Victima sângera abundant, fiind în stare inertă.

Victima a fost monitorizată permanent de polițist

S-a constatat că femeia, în vârstă de 56 de ani, mamă a patru copii, căzuse de pe scaun și se lovise puternic la nivelul feței. Agenții au aflat că victima sufera de o boală gravă. S-a luat în considerare și posibilitatea ca aceasta să fi suferit o criză de epilepsie.

Imediat, polițistul, care are cunoștințe pentru acordarea primului ajutor, a observat că femeia era inconștientă și respira greu, neregulat, efectuând compresii toracice, ajutat de unul dintre copiii femeii, apoi acționând pentru dezobstrucția căilor aeriene și punând persoana în poziția laterală de siguranță”, informează IPJ Argeș.

După ce Ionuț i-a acordat primul ajutor, femeia a început să își revină ușor, la scurt timp. În toată această perioadă, polițistul a ținut-o de mână, atât pentru a-i oferi un sprijin, dar și pentru a-i verifica pulsul.

În urma acțiunii asupra femeii și a degajării căilor respiratorii, femeia a început treptat să își revină, în aproximativ 5 minute ajungând să respire ușor, în toată perioada fiind monitorizată de polițist”, mai precizează IPJ Argeș.

Femeia a fost transportată la spital

În această perioadă, Bianca, a solicitat un echipaj medical, care ulterior a preluat-o pe femeie și a transportat-o la Spitalul Județean de Urgență Pitești pentru îngrijiri. Victima prezenta mai multe leziuni survenite în urma crizelor suferite.

Echipajul a acționat ca la carte și a reușit să o salveze pe femeie. „Îi felicităm pe colegii noștri, Ionuț și Bianca, pentru prezența de spirit și modul în care au acționat, și le dorim să aibă cât mai multe intervenții reușite”, a mai transmis IPJ Argeș.

Polițiștii argeșeni parcurg pregătiri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, prin colaborarea cu pompierii S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, colaborare care a început din septembrie 2022.

Recomandările polițiștilor

În contextul intervenției polițiștilor care au acordat primul ajutor, IPJ Argeș recomandă tuturor persoanelor care doresc să actioneze pentru acordarea primului ajutor, să aibă întotdeauna în vedere câteva reguli esențiale:

- „siguranța salvatorului: când observăm o persoană cu stare de rău sau căzută, la momentul în care intervenim, trebuie să observăm cu atenție împrejurimile, pentru a nu ne expune unei situații de pericol”;

- „evaluăm rapid leziunile vizibile și starea victimei: luând contact cu persoana care are nevoie de ajutor, trebuie să evaluăm rapid și cu calm starea acesteia, referitor la răni vizibile, care ar putea fi agravate în situația în care victima este mișcată, dacă victima respiră prin forțe proprii, dacă victima poate da relații referitor la ce s-a întâmplat”;

- „solicitarea ajutorului, strigând pentru a atrage alte persoane, respectiv sunând la 112, unde este necesară transmiterea unor detalii despre locul în care ne aflăm și starea victimei, alături de alte elemente utile pentru identificarea locației/clarificarea modului în care persoana poate fi ajutată, adaptându-ne în funcție de tipul de leziuni, de eventuale afecțiuni medicale, sau chiar modalitatea în care au survenit leziunile (spre exemplu, electrocutare acidentală/mușcare de câine fără stăpân, etc.)”;

- „vom continua să asistăm persoana vătămată până la sosirea unei alte persoane ce are instruire pentru acordarea primului ajutor de bază, care să ne sprijine, sau a unui echipaj medical, ce va acorda primul ajutor medical calificat”.

Situații deosebite, precum aceea a victimelor unui accident de circulație, sunt unele în care nu se recomandă mutarea sau manipularea victimei, iar cu privire la modul în care ar trebui să procedeze o persoană care dorește să ajute, acesta poate primi instrucțiuni de la operatorul 112 specializat ori poate sprijini persoane calificate în acordarea măsurilor de prim ajutor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite