Cum se folosesc corect lentilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea lentilelor de contact se face întotdeauna cu mâinile curate. Unele reacţii alergice şi conjunctivitele pot apărea ca urmare a nerespectării regulilor de folosire, iar aplicarea incorectă a lentilelor poate vătăma vederea.

Alternativă la ochelarii de vedere sau doar cu rol estetic, lentilele de contact trebuie să fie recomandate de medicul oftalmolog. Ele implică riscuri care pot duce la probleme oftalmologice precum infecţiile oculare, conjunctivitele, reacţiile alergice sau chiar la eroziunea corneeană, la îngroşarea sau la modificarea formei corneei şi la formarea ulcerului corneean.

„Complicaţiile posibile pot fi determinate fie de igiena defectuoasă, de purtarea unor lentile cu termen de valabilitate depăşit, de purtarea pentru mai multe ore decât este recomandat, de intoleranţa la soluţiile de curăţat sau la materialul lentilei ori de apariţia unor infecţii", explică medicul oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Se impun controale periodice

Respectarea regulilor de igienă, de întreţinere şi de purtare a lentilelor de contact precum şi a instrucţiunilor de folosire reduce riscurile. Medicul trebuie să decidă dacă o persoană poate purta lentile de contact, fiindcă anumite afecţiuni oculare precum inflamaţiile şi infecţiile oculare contraindică folosirea acestora. În plus, testarea lentilelor şi apoi controalele periodice sunt obligatorii. De exemplu, primele teste se fac în cabinet, la un minut după ce s-a pus lentila. Apoi se testează toleranţa la 5 minute, la 10 minute şi la 24 de ore. Dacă lentilele sunt bine tolerate de ochi, mai urmează controale la două săptămâni, la o lună şi apoi de două ori pe an.

Lentilele de contact se manipulează doar cu mâinile curate, spălate în prealabil cu apă şi cu săpun. Altfel, există riscul de apariţie a infecţiilor, a eroziunilor corneene şi a ulcerului corneean. „Eroziunile corneene apar din cauza interpunerii impurităţilor între lentile şi ochi, iar ulcerul corneean reprezintă o infecţie gravă la nivelul corneei, care poate fi de origine bacteriană, fungică sau parazitară", explică medicul oftalmolog Adina Grigorescu. De asemenea, este bine de ştiut că lentilele se aplică întotdeauna înainte de machiaj şi că se îndepărtează de fiecare dată înainte de orice ritual cosmetic de îngrijire precum demachierea sau cremuirea feţei.

Se dezinfectează după fiecare purtare

Lentilele trebuie curăţate şi dezinfectate după fiecare purtare, numai cu soluţie sterilă specială recomandată de medicul oftalmolog. „Pentru curăţarea lentilelor este contraindicată folosirea apei de la robinet, deoarece conţine impurităţi care pot favoriza infecţiile, a salivei sau a oricărui alt lichid", spune specialistul Adina Grigorescu. Depozitarea lentilelor între utilizări se face doar în cutiuţele speciale umplute cu soluţia pentru lentile.

Soluţia din cutiuţele pentru depozitare se schimbă zilnic, chiar şi în cazul în care lentilele nu sunt folosite zilnic. În plus acestea nu trebuie folosite un timp mai lung decât cel indicat de medic şi de prospect. „Edemul corneean şi neovascularizaţia sunt cauzate de faptul că nu ajunge suficient oxigen la nivelul corneei, iar prevenţia constă în respectarea termenului de valabilitate a lentilelor, evitarea purtării peste noapte şi realizarea de controale oftalmologice regulate", explică oftalmologul Adina Grigorescu.

"La curăţarea lentilelor este contraindicată folosirea apei de la robinet sau a oricărui alt lichid."
Dr. Adina Grigorescu oftalmolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite