Cum influențează muzica starea de spirit. Psihologii explică de ce poate genera comportamente agresive
0Muzica este un element esențial în viețile multor oameni. Astfel, există persoane care stau cu căștile în urechi ore în șir, ascultând hiturile preferate. De multe ori, fără să conștientizăm, ceea ce ascultăm ne poate schimba radical starea de spirit.

Chiar dacă de cele mai multe ori pare că oamenii aleg muzica în funcție de trăirile pe care le au, specialiștii susțin că lucrurile pot sta și invers.
Cum influențează muzica starea de spirit?
În prezent, cele mai bune hituri sunt doar la o apăsare de deget distanță, iar muzica a devenit ceva de care multe persoane nu se pot lipsi. Cu ajutorul căștilor și a unui telefon, oricine poate asculta, ore în șir, piese preferate, indiferent de genul muzical ales. De multe ori, susțin psihologii, alegem ce ascultăm în funcție de trăirile pe care le avem în perioada respectivă.
„Fără îndoială, muzica ne ajută foarte mult. Ne ajută să ne consumăm supărările, frustrarea dar și să ne trăim marile bucurii ale vieții. Mulți oameni au tendința să asculte melodii mai triste în momentul în care traversează o perioadă mai dificilă. Poate părea greșit, poți crede că muzica tristă te afundă și mai mult în tristețe. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Muzica, dacă se identifică cu starea de spirit pe care o avem, ne ajută să consumăm mult mai repede supărarea, accelerează procesul de vindecare. La fel este și în cazul fericirii. Muzica ne ajută să trăim bucuria la cote maxime”, a declarat Andreea Coman, psiholog clinician.
Poate muzica să genereze comportamente agresive?
În ultimii ani, pe piață au apărut multe genuri muzicale noi care, de în majoritatea cazurilor, conțin versuri vulgare și violente. Psihologii susțin că aceste melodii au capacitatea de a schimba în rău starea unui adolescent neformat, care poate fi ușor influențat de ceea ce ascultă.
„Orice melodie vine cu un mesaj. Este important ca mesajul să fie unul pozitiv, nu nu transmită ceva rău. În acest moment, pe piața muzicală apar tot mai mult genuri care promovează ideea de violență, promovează valori fictive. Din păcate, cei tineri, în special adolescenții, se identifică cu aceste genuri muzicale și cu artiștii care interpretează piesele respective. Muzica vine ca un sfat. Este ca atunci când cineva îți repetă foarte mult un lucru, o idee. La un moment dat, ajungi să asculți și chiar să crezi ceea ce ți se spune. Astfel, dacă tinerii ascultă muzică cu un mesaj agresiv, în care se vorbește doar despre bani, infracțiuni și alte lucruri similare, există riscul ca ei să dezvolte un comportament agresiv. Practic, tinerii își pot găsi idoli în acești interpreți, care ajung să influențeze comportamente”, a adăugat psihologul ieșean.