Cum îl ajuţi pe copil pe perioada examenelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de elevi trec în aceste zile prin emoţiile primelor examene importante din viaţa lor. Cum îl poţi ajuta ca părinte, care sunt paşii pe care este bine să-i urmezi - la toate aceste întrebări ne răspunde psihologul.

În plin sezon al evaluărilor psihologii avertizează că stresul este o problemă reală, iar părinţii şi profesorii trebuie să aibă grijă pentru a nu exacerba această stare. Pe lângă propriile emoţii, copiii trebuie să gestioneze şi presiunea socială (trebuie să performeze în colectivul din care fac parte sau în faţa prietenilor, cunoştinţelor). 

,,Există o creştere semnificativă a nivelului de stres atât în sfera părinţilor, cât şi a copiilor care susţin examene în această perioadă. De exemplu, pe platforma noastră s-a remarcat în ultima lună o creştere cu 25% a sesiunilor de consiliere pe această temă. De aceea, este important ca în primul rând părinţii să înveţe să-şi gestioneze propriul stres ca apoi să atenueze din presiunea resimţită de fiecare copil care trece printr-o astfel de examinare”, a explicat medicul Mihai Bran, psihiatru şi co-fondator atlashelp.net, clinică online de psihoterapie. 
 

Prima etapă este aceea în care adulţii trebuie să înveţe să-şi depăşească şi să gestioneze propriul stres legat de examenul copilului. La fel de important ca acest lucru este şi înţelegerea emoţiilor care stau la baza comportamentului copilului. Micile gesturi sunt importante atunci când copilul trece printr-o perioadă stresantă.

Găteşte-i mâncarea preferată, discută cu el, întreabă-l din când în când cum se descurcă, dacă are nevoie de ajutor, arată-i că îţi pasă de el, de probleme lui, de ceea ce simte el, însă încearcă sa nu insişti prea mult.

Un alt element-cheie în gestionarea stresului în perioada examenelor este să apreciezi eforturile pe care le depune şi să observi lucrurile pozitive pe care le face.

Află pe clicksanatate.ro ce să nu faci când copilul este stresat
 

Infertilitatea în cuplu: cauze şi metode de tratament

Semne care arată că are viermişori intestinali

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite