Cum să creşti un copil responsabil şi fericit, fără să-l privezi de propriile alegeri. Sfaturile psihologului: „Fii ghid, nu gardian“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitoarea şi psihologul Nadene van der Linden îi învaţă pe părinţi cum să-şi educe şi îndrume copiii, aşa încât micuţii lor să devină oamenii responsabili de mai târziu, fără a-i priva, însă, de propriile alegeri.

Psihologul explică ce metode ar trebui să aplice părinţii în educarea şi creşterea sănătoasă a copiilor lor, pentru ca aceştia să devină responsabili, mulţumiţi şi împăcaţi cu propriile decizii. Nadene van der Linden îndeamnă părinţii să devină ghizi pentru copiii lor şi nu „gardieni“, să le identifice nevoile şi dorinţele, aşa încât să le poată oferi cele mai bune sfaturi cu privire la deciziile importante pe care trebuie să le ia de-a lungul vieţii. 

Cum să fii „ghid“ şi nu „gardian“. Sfaturile psihologului, potrivit Huffington Post. 

1. Încercaţi să vedeţi lucrurile din perspectiva copilului 

Capacitatea de a înţelege perspectiva copilului dvs. este esenţială pentru a-i fi un bun ghid. Vă va ajuta să înţelegeţi cum să-i veniţi în ajutor atunci când ceva este în neregulă. Aceasta ne ajută să identificăm faptul că unele comportamente dificile sunt adesea legate de emoţiile sau de lipsa anumitor competenţe. Aceasta nu înseamnă că acceptăm toate comportamentele ca fiind bune, înseamnă că înţelegem că există un înţeles pentru orice comportament pe care îl vedem.

2. Încurajaţi comportamentul prin laudă şi observare

Copiii iubesc să primească laude sincere şi să fie observaţi. Dacă ei simt că vă pasă cu adevărat de ei, mai degrabă decât că încercaţi să le controlezi comportamentul, vor fi şi mai motivaţi să vă asculte. Copiii sunt mai puţin receptivi la laude, care funcţionează pentru a controla comportamentul, de aceea, ar trebui să evităm să le spunem fraze precum: „nu eşti tu un copil bun pentru că ai fost cuminte astăzi?“ În schimb, laudele precum „mă bucur că m-ai ascultat şi ai fost un copil cuminte“ sunt mult mai eficiente. 

3. Promovarea unui comportament bazat pe valori morale

Arătaţi-i copilului dvs. ce contează prin modalitatea în care vă comportaţi.  Dacă doriţi să creşteţi un copil amabil şi responsabil, oferiţi-i chiar dumneavoastră un exemplu, printr-un comportament responsabil, bazat pe valori morale. Observaţi când copilul dvs. este bun şi responsabil şi laudaţi-i comportamentul.

4. Fiţi flexibili acolo unde este posibil

Daţi-i copilului dumneavoastră ocazia de a alege. Evitaţi să-i controlaţi alegerile, cu excepţia cazului în care există un motiv bun pentru a nu face o anumită alegere, cum ar fi siguranţa sau legalitatea. „Ghizii“ cresc copii care aleg să fie responsabili. „Gardienii“ cresc copii care se conformează, tocmai pentru a evita consecinţele nesupunerii. 

5. Încurajaţi-vă copilul să facă lucruri pentru dezvoltarea sa personală

Încurajaţi-vă copilul să facă lucruri pentru dezvoltarea sa personală, pentru sănătate, pentru a crea relaţii semnificative şi a contribui la comunitatea lor, spre deosebire de a face lucruri pentru a obţine succesul financiar, popularitate, putere sau imagine. Persoanele cu obiective intrinseci sunt mai fericite şi se angajează într-un comportament mai pro-social. 

„Data viitoare când îl vezi pe copilul tău făcând ceva ce nu-ţi place, şopteşte-ţi: «Fii un ghid, nu un paznic»“, îndeamnă psihologul. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite