Afecțiunile care ne pot strica bucuria primăverii. Medicii ne învață cum să ne apărăm

0
Publicat:

Schimbările de temperatură, trecerea de la un anotimp la altul, pot produce anumite dezechilibre în organism, precum stări de de oboseală și dureri de cap. Pe lângă astenii și anemii, există și alte afecțiuni precum alergiile, probleme digestive sau infecții bacteriene.

Fructe și legume care ne ajută să combatem astenia de primăvara FOTO: Arhivă, Adevărul
Fructe și legume care ne ajută să combatem astenia de primăvara FOTO: Arhivă, Adevărul

Pentru a ne păstra imunitatea bună în această perioadă, în care apar și multe viroze și răceli, iar imunitatea este mai scăzută, medicul gălățean Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și gastroenterologie, recomandă să avem o alimentaţie echilibrată și să nu facem excese. La fel de importante sunt mișcarea, lipsa stresului și somnul de calitate.

Medicul spune că, pe lângă astenii și anemii, există și alte afecțiuni care apar în această perioadă și care ne pot da bătăi de cap: precum alergiile, probleme digestive sau infecțiile bacteriene. 

„Astenia de primăvară este un fenomen cu care multe persoane se confruntă anual. Lipsa de energie, apatia, senzația de slăbiciune, anxietatea, apar odată cu schimbarea anotimpului. Putem combate aceste simptome adaptând alimentația și având o hidratare corespunzătoare”, susține dr. Alexandru Nechifor.

Foarte important, spune medicul, este consumul de fructe și legume de sezon. Trebuie să consumăm cât mai multe fructe și legume, alimente bogate în vitamina C și E, magneziu, fier și calciu. 

  Medic: Nu trebuie să punem la colț nici un aliment! 

„Să ne folosim de ce ne pune la dispoziție natura, să consumăm cât mai multe alimente autohtone, de sezon. Nu trebuie să punem la colț nici un aliment, ci să stabilim cu grijă cantitatea corectă. Este perioada salatelor, a ridichilor, a leurdei, a spanacului. Să consumăm alimentele bogate în triptofan, aminoacid ce stimulează secreția de serotonină, cum ar fi ouăle (dar atenție la cantitate si proveniență) produsele lactate, cereale, alimente care conțin vitaminele C și E, magneziu, fier și calciu. Prin urmare, cât mai multe fructe și legume. Nu trebuie să treacă o zi în această perioadă fără să consumăm o salată de sezon”, susține medicul Alexandru Nechifor. 

De asemenea, este extrem de important să nu neglijăm nicio grupă de alimente. Carnea, în general roşie, și peştele reprezintă o sursă bogată de proteine şi minerale de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona eficient.

„Usturoiul şi ceapa conţin compuşi sulfuraţi puternici care stimulează activitatea limfocitelor şi cresc rezistenţa la îmbolnăvire. Seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina E, acizi graşi esenţiali Omega-6 şi proteine care ajută sistemul imunitar”, precizează dr. Nechifor.

Foarte importantă este mișcarea. Acesta reduce stresul, înjumătățește inflamația, eliberează hormoni ai stării de bine, diminuează riscurile cardiovasculare.

De asemenea, hidratarea este esenţială. „Putem consuma în general apă, ceai sau produse care să nu conţină prea mult zahăr. Somnul suficient cantitativ, dar mai ales calitativ, ne ajută să trecem mai ușor peste această perioadă”, explică dr. Alexandru Nechifor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite