Creatorii vaccinurilor anti-COVID, recompensaţi cu Premiul Printesa Asturias. Câţi bani vor încasa fiecare

0
0
Fiecare premiu Prinţesa de Asturias constă într-o reproducere a statuetei concepute de Joan Miro - simbol reprezentativ al premiului - un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă şi o insignă.  Foto: FPA/ Agerpres
Fiecare premiu Prinţesa de Asturias constă într-o reproducere a statuetei concepute de Joan Miro - simbol reprezentativ al premiului - un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă şi o insignă.  Foto: FPA/ Agerpres

Şapte cercetători care au dezvoltat câteva dintre vaccinurile împotriva COVID-19 au fost recompensaţi miercuri cu premiul Prinţesa de Asturias pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică pe anul 2021, la care optau 48 de aspiranţi de 17 naţionalităţi, relatează EFE.

Cercetătorii recompensaţi sunt biologul ungar Katalin Karikó; imunologul american Drew Weissman; medicii germani Ugur Sahin şi Ozlem Tureci; biologul canadian Derrick Rossi; vaccinologul britanic Sarah Gilbert şi biochimistul american Philip Felgner, relatează Agerpres.

Potrivit deciziei juriului prezidat de fizicianul spaniol activitatea celor şapte cercetători constituie un excelente exemplu al importanţei ştiinţei de bază pentru a ajuta la protejarea sănătăţii la scară globală. 

Conform membrilor juriului, cercetătorii recompensaţi anul acesta au condus, prin activitatea lor îndelungată în cercetările de bază, la aplicaţii inovatoare precum obţinerea într-un timp extraordinar de scurt, de vaccinuri eficiente pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19. 

Decizia juriului arată totodată că dezvoltarea tehnologiei inovatoare a ARN mesager, precum şi producţia de vaccinuri bazate pe adenovirus, deschid calea plină de speranţă spre utilizarea lor în alte boli infecţioase. 

Ceremonia de înmânare a premiilor Prinţesa de Asturias va avea lor în octombrie la Oviedo, într-o gală solemnă prezidată de regii Spaniei. Premiile Prinţesa de Asturias sunt atribuite anual unor personalităţi din domenii foarte diverse: arte, cooperare internaţională, ştiinţe sociale, comunicare, sporturi, cercetare ştiinţifică şi litere. 

Fiecare premiu Prinţesa de Asturias constă într-o reproducere a statuetei concepute de Joan Miro - simbol reprezentativ al premiului - un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă şi o insignă.

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite