Copil cu rujeolă, în stare critică la Terapie Intensivă. Dr Mihai Craiu: „Radiografia arăta ca la cele mai grave cazuri de infecție SARS-CoV-2“

0
Publicat:

Medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai apreciați pediatri din România, trage un nou semnal de alarmă asupra explozia îmbolnăvirilor de rujeolă, prezentând cazul unui copil mic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă.

Copil bolnav de rujeolă FOTO: Spitalul Virtual pentru Copii/FB
Copil bolnav de rujeolă FOTO: Spitalul Virtual pentru Copii/FB

Copilul a ajuns la spital cu o boală pulmonară severă, abia mai respira, iar radiografia pulmonară arăta ca „cele consemnate în pandemie, la cele mai grave cazuri de infecție cu virus SARS-CoV-2”. S-a întâmplat miercuri, 17 aprilie 2024.

„Am încercat iarăși o strângere de inimă văzând la lucru inimoasa echipă de urgentiști din spitalul nostru, INSMC. Toată echipa era adunată în jurul unui sugar ce fusese transferat cu o stare foarte gravă... Acesta, copil foarte mic, în vârstă de câteva luni, venise adus de SMURD în vederea stabilizării unei boli pulmonare extrem de severe. Copilul abia mai respira, familia îngrijorată, analizele extrem de modificate, iar aspectul radiologic pulmonar era greu de descris. Arăta această radiografie precum cele consemnate în pandemie, la cele mai grave cazuri de infecție cu virus SARS-CoV-2. Când am întrebat medicul curant ce maladie are, răspunsul a venit ca un duș rece: <A avut rujeolă acum două săptămâni>”, scrie dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul pediatru are un mesaj categoric și pentru „scepticii care au impresia că rujeola la sugar este o simplă răceală”.

„Pentru aceia care nu înteleg că în actuala izbucnire epidemică sunt confirmate peste 12.000 cazuri în țara noastră și din păcate și cazuri fatale, le recomand să vină să vadă cu ochii lor... Cum este ținut în viață acest copil, extrem de bolnav, de o sumă întreagă de echipamente în secția de Terapie Intensivă. Să vină să vadă acest copil că nu poate respira eficient singur și că are ventilație non-invazivă continuă de multe ore”, a transmis dr. Mihai Craiu.

În consecință, medicul le recomandă părinților care au copiii nevaccinați, sau vaccinați incomplet „o discuție serioasă cu medicul lor de familie, discuție despre recuperarea vaccinării”.

Căci iarăși am ajuns exemplul negativ al Europei”, concluzionează dr. Craiu.

În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 - 14 aprilie 2024 s-au confirmat 12.346 de cazuri de rujeolă și 13 decese.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite