Chirurgia bariatrică ameliorează diabetul şi alte boli ale obezităţii. Când este indicată o astfel de operaţie şi ce riscuri implică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obezitatea creşte riscul de diabet şi boli cardiovasculare
Obezitatea creşte riscul de diabet şi boli cardiovasculare

Chirurgia bariatrică are ca scop fie reducerea volumului stomacului, fie scăderea absorbţiei nutrienţilor din tubul digestiv. Ce este important de ştiut înainte de a face o astfel de intervenţie.

Atunci când cântarul indică foarte multe kilograme în plus, chirurgia bariatrică poate fi una dintre soluţiile de slăbire. Potrivit „Abecedarul de obezitate“, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, intervenţiile chirurgicale au certe beneficii nu doar din punct de vedere  al reducerii greutăţii, dar şi din cel al ameliorării bolilor cauzate de obezitate, respectiv diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemii.

Complicaţii eventuale ale intervenţiei chirurgicale

Potrivit sursei mai sus citate, este important de ştiut că o astfel de operaţie implică şi riscuri. Pe lângă cele asociate oricărei operaţii care implică anestezie generală, este vorba şi despre eventualele complicaţii: sindroame de malabsorbţie care determină deficit de proteine, minerale sau vitamine, dar şi de sângerări, desfacerea suturilor, obstrucţii intestinale sau hernii.

În aceste condiţii, este indicat ca recomandarea pentru chirurgia bariatrică să se facă de către medicul nutriţionist, în colaborare cu chirurgul specializat în astfel de operaţii, după o atentă evaluare a pacientului, a gradului obezităţii şi a bolilor asociate, a analizelor, dar şi a obiceiurilor sale alimentare.

Postoperator, pacientul trebuie să revină la medicul specialist nutriţionist pentru a intra într-un program corespunzător de alimentaţie, adaptat tipului de operaţie, monitorizare atentă şi evaluare periodică. Orice intervenţie bariatrică mecesită schimbări în dietă pe termen lung, modificări comportamentale alimentare şi supraveghere medicală, mai precizează sursa citată.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite