Ce trebuie să ştim despre sindromul de tromboză care apare foarte rar după vaccinarea împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacţie adversă
foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile
efectelor adverse. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacţie adversă foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile efectelor adverse. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

La nivel global, până la data de 31 aprilie,  au fost înregistrate doar 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT) după vaccinarea cu AstraZeneca. Acestea au apărut până în 14 zile de la administrarea celei de a doua doze.

Compania producătoare a calculat frecvenţa acestor reacţii pe baza datelor puse la dispoziţie de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Departamentul Afacerilor, Energiei şi a Strategiei Industriale din Marea Britanie.

Rezultatele au arătat că incidenţa STT până în 14 zile de la administrarea primei doze este de 8,1 cazuri la un milion, iar pentru a doua doză este de 2,3 cazuri  la un milion.

Folosind date disponibile pentru anul 2019, compania a calculat incidenţa bazală de STT din populaţia generală, nevaccinată, folosind două metode: trombocitopenie apărută cu 7 zile anterior sau 7 zile după evenimentul trombotic (3,75 cazuri la un milion) şi  trombocitopenie apărută cu 1 zi anterior sau 14 zile după evenimentul trombotic (7,16 cazuri la un milion).

„Raportările efectuate de către furnizorii serviciilor medicale au fost încadrate de către compania producătoare ca subraportări, iar mediatizarea intensă a acestei reacţii rare ar fi putut conduce şi la cazuri clasificate eronat; prin urmare, calculele au fost realizate ţinând cont de numărul cazurilor cu sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie globale, raportat la numărul dozelor administrare în EU/EEA şi UK” se arată într-un comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNACV).

Rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea dozei doi, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia este extrem de rar.

„Recomandarea pentru persoanele care au făcut prima doza cu AstraZeneca este continuarea schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin. Doar în cazurile de contraindicaţie pentru efectuarea rapelului cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranţă”, au adăugat reprezentanţii CNACV.

Cât de eficient este vaccinul produs de AstraZeneca

Eficienţa vaccinului este confirmată în prevenţia infecţiilor simptomatice şi severe cauzate atât de varianta Alpha ( B.1.1.7), cât şi de varianta Delta ( B.1.617.2).

Calculele realizate de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie relevă următoarele:

Pentru tulpina Alfa, prima doză de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania AstraZeneca are o eficienţă de 50%, a doua doză are între 66% şi 86%.

Pentru tulpina Delta, prima doză de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania AstraZeneca are o eficienţă de 33%, a doua doză are între 60% şi 92%.

Ce este sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie

Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacţie adversă foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile efectelor adverse. Solicitaţi asistenţă medicală dacă aveţi următoarele simptome după vaccinare: dificultăţi de respiraţie; durere în piept; umflarea picioarelor; durere abdominală puternică şi persistentă; dureri de cap persistente; vedere înceţoşată; pete mici de sânge sub piele la distanţă de locul administrării vaccinului.

EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depăşească riscurile lor, având în vedere riscul crescut de boală COVID-19 şi complicaţiile asociate acesteia, precum şi dovezile ştiinţifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele şi spitalizările cauzate de COVID-19.

Pentru toate vaccinurile, EMA va continua să monitorizeze datele de siguranţa şi eficacitate şi să ofere publicului cele mai recente informaţii. Agenţia va lua măsurile necesare, dacă vor fi identificate probleme de siguranţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite