Comisia Europeană a semnat un contract pentru achiziţionarea unui medicament experimental. Sotrovimab va fi utilizat pentru tratamentul împotriva COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale Foto: Arhivă
Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale Foto: Arhivă

Comisia Europeană a semnat, marţi, un contract-cadru de achiziţii publice comune cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab, un tratament experimental cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19, dezvoltată în colaborare cu VIR Biotechnology.

Sotrovimab face parte din primul portofoliu de cinci tratamente promiţătoare anunţat de Comisie în iunie 2021 şi este, în prezent, în curs de revizuire continuă de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, potrivit unui comunicat de presă al CE, citat de DIGI 24

16 state membre ale UE participă la achiziţiile publice pentru achiziţionarea a până la 220.000 de tratamente. Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienţilor cu coronavirus cu simptome uşoare, care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc ridicat de a evolua către o formă severă de COVID-19. Studiile în curs sugerează că tratamentul timpuriu poate reduce numărul de pacienţi care evoluează către forme mai severe şi care necesită spitalizare sau internare în unităţile de terapie intensivă. Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceştia se prind de proteina spike (proteina S) şi blochează astfel legătura virusului cu celulele umane. 

Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale, în valoare de peste 12 miliarde EUR. În temeiul contractului-cadru actual cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziţiona sotrovimab (VIR-7831) dacă şi atunci când este necesar, după ce au primit fie o autorizaţie de utilizare de urgenţă în statul membru în cauză, fie o autorizaţie (condiţionată) de punere pe piaţă la nivelul UE din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente. 

„În strategia noastră de combatere a COVID-19, ne-am angajat să dispunem de cel puţin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienţilor tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure şi eficace vor juca un rol esenţial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite