Ce trebuie să faci în cazul unei mușcături de șarpe veninos. Medicul Tudor Ciuhodaru vine cu explicații

0
Publicat:

Medicul Tudor Ciuhodaru, care a venit cu propunerea legislativă ca noțiunile de prim ajutor să fie predate în școli, de această dată face o serie de recomandări pentru primul ajutor în cazul unei mușcături de șarpe. Este vară, iar cazurile, deși nu sunt foarte dese, sunt foarte grave. 

Mușcătura de șarpe trebuie tratată ca o urgență medicală  FOTO Shutterstock
Mușcătura de șarpe trebuie tratată ca o urgență medicală FOTO Shutterstock

Medicul Tudor Ciuhodaru, care a venit cu propunerea legislativă ca noțiunile de prim ajutor să fie predate în școli, de această dată face o serie de recomandări pentru primul ajutor în cazul unei mușcături de șarpe. Este vară, iar cazurile, deși nu sunt foarte dese, sunt foarte grave.

Medicul explică pe pagina sa de socializare, pas cu pas, ce avem de făcut în cazul în care suntem mușcați de șarpe. Cea mai periculoasă este mușcătura de viperă, dar în general mușcătura oricărui șarpe veninos poate fi letală, dacă nu se intervine la timp.

Totodată, orce șarpe, fie veninos sau nu, poate să muște fără a inocula și veninul.

Iată ce scrie medicul pe pagina sa de socializare, unde încearcă să facă o informare pentru populație proprivind primul ajutor, după cazul copilului de 13 ani, mșcat de un șarpe chiar în curtea casei.

Orice mușcătură de șarpe este urgență medicală

Un copil de 13 ani a fost mușcat de o viperă neagră chiar în curtea casei. Putea muri în câteva ore.

Ce trebuie să (NU) faceți în astfel de situații. Cum previi sau (te) salvezi în cazul mușcăturilor de șarpe. 10 lucruri care vă pot salva viața (până când legea Ciuhodaru privind predarea noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România va fi adoptată):

1. Considerați orice mușcătură de la orice tip de șarpe drept urgență medicală.

2. Pe statisticile noastre, deși mușcăturile de șarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor mușcate, ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoși inoculează la locul mușcăturii substanțe cu acțiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpirații, grețuri, vărsături, colaps. Fără tratament, moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficiență renală acută”, scrie el pe pagina sa.

Ce ai de făcut

De asemenea, recomandă ca primul lucru ce trebuie făcut este solicitarea ajutorului calificat.

„3. Solicitați rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletați plaga cu apă şi săpun.

6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcați victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziționați locul mușcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.

Medicul Tudor Ciuhodaru  FOTO Facebook
Medicul Tudor Ciuhodaru FOTO Facebook

7. Scoateți toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Mușcătura de șarpe se identifică după urmele locale (forma dinților șarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Mușcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porțiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca șerpii să muște fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de <mușcătură albă> lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcați marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin”, a scris el pe pagina sa.

Poate fi riscant pentru salvator

De asemenea, el atrage atenția că niciodată nu ar trebui să încercăm să interacționăm cu aceste reptile.

1. Ca regulă generală dacă nu vrei să te muște vreun șarpe NU intra în contact intenționat cu el.

2. Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din mușcăturile de șarpe pe care le-am tratat erau la pacienți care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hârțuit, încercând uneori să-i omoare.

3. Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi mușcat de reptile.

4. NU incizați la nivelul urmelor de colți”, mai scrie medicul.

El mai atrage atenția că, contrar a ceea ce vedem în filme, nu este eficient să încercăm să aspirăm veninul de la locul mușcăturii. Ba, din contră, poate fi riscant pentru salvator.

Nu e ca în filme

5. NU încercați să aspirați veninul! Metoda este ineficientă pentru că șarpele are colții curbați iar ,,buzunarul de venin” nu se află la locul mușcăturii. În plus, circa 20% din mușcăturile de șarpe sunt ,,uscate”, total lipsite de venin, așa că orice incizie creează doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.

6. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.

7. NU aplicați un dispozitiv de aspirație. (puteți leza țesuturile)

8. NU aplicați garouri ce restricționează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul mușcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greșit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice, continuă el.

În concluzie, medicul mai arată că primul ajutor poate face diferența dintre viață și moarte, iar aceste informații și altele legate de acordarea primului ajutor ar trebui să fie predate în școli.

1. Difereța dintre viață și moarte e dată de aceste cunoștințe de prim ajutor.

2. Pentru a fi cu adevărat eficiente ele trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

3. Vreau ca aceste ,,Noțiuni de prim ajutor” să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament”, încheie el.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite