Articol publicitar

Ce sunt și ce trebuie să știi despre aparatele de aerosoli

Publicat:

Cel mai probabil ai auzit despre aparatele de aerosoli în cazul în care suferi sau cunoști pe cineva care suferă de diverse probleme sau afecțiuni respiratorii. Probabil cunoști aparatul de aerosoli și sub denumirea de nebulizator sau inhalator.

adevarul pexels tara winstead 8407026 jpg

Dacă n-ai avut niciodată probleme precum cele de mai sus, înțelegem de ce nu te-a interesat. Totuși, dacă ești curios sau dacă chiar mediul ți-a recomandat un astfel de dispozitiv, uite ce informații ar fi bine să afli despre el.

Principiul de funcționare și componentele

Aparatele de aerosoli au o funcție nu foarte complicată: să transforme medicamentul sub formă lichidă în vapori ce pot fi inhalați cu ușurință. Acest proces nu doar că crește gradul de eficiență, ci acționează local și direcționat. Poți conecta dispozitivul la priză sau poți achiziționa un aparat de aerosoli care să meargă pe bază de baterii.

Vestea și mai bună, există și modele pe care poți lua cu tine în călătorii. În general totuși, aparatele sunt destul de mari și greoaie și trebuie poziționate pe o suprafață plană.

Aparatul este alcătuit din următoarele:

●     Compresor de aer;

●     Recipient pentru medicamentul sub formă lichidă;

●     Tub care conectează compresorul și recipientul în care vei introduce medicamentul;

●     Dispozitiv pentru inserție bucală/mască de inhalație. Ambele sunt potrivite pentru inhalarea vaporilor, dar mască va fi mai confortabilă.

Aparatul va folosi compresorul pentru a genera aer presurizat și astfel va transforma medicamentul în vapori. Pacienții care suferă de atacuri de astm se confruntă de multe ori cu îngustarea căilor respiratorii, fapt care le induce senzația de sufocare. În acest caz nebulizatorul funcționează mai bine decât un inhalator normal, din moment ce medicament va fi administrat mai rapid.

Îți poți administra atât medicamente cu acțiune rapidă, cât și cele cu acțiune prelungită, în funcție de nevoi.

Cum îl folosești

Nu poți folosi acest dispozitiv de capul tău. În primul rând, un medic trebuie să ți-l recomande și să-ți dea diverse indicații pe care le vei respecta. În general discutăm despre un cumul de medicamente, amestecate și dizolvate până ajung ser fiziologic. Evident, domn’ doctor va stabili tipul și mai ales concentrația din fiecare tip de medicament.

În al doilea rând, mai sunt și condițiile de utilizare pe care te sfătuim tare călduros să le respecți. Iată care sunt cele mai importante:

●     Spală aparatul înainte de fiecare utilizare, de preferat cu apă caldă. Poți adăuga și puțin detergent de vase. Ține minte să-l clătești foarte bine și să-l usuci cu ajutorul șervețelelor de hârtie;

●     Nu pregăti soluția pe care o vei introduce în aparat cu mult timp înainte. Ea se prepară fix când urmează s-o introduci în dispozitiv. Îți zice medicul cât de des o vei administra;

●     Așeză-te confortabil, dar nu întins;

●     După ce-ai pornit aparatul nu trebuie să te miști sau să vorbești. Respiră și ține aerul inhalat în plămâni pentru cel puțin cinci secunde înainte de fiecare respirație. Asta ca să-și facă efectul;

●     Masca se înlătură de pe figură la aproximativ un minut după ce soluția s-a terminat;

●     După fiecare ședință va fi important să-ți clătești gura, dar și fața. Astfel particulele de medicament nu vor intra în contact cu țesutul tău sănătos;

●     Folosește apă pură pentru a curăța nebulizatorul, după fiecare utilizare.

Pro și contra aparate de aerosoli

Merită să investești într-un astfel de dispozitiv? Da, dacă te interesează o metodă eficientă, dar mai ales sigură de remediere a crizelor de astm. Sau pentru tratarea infecțiilor respiratorii și a altor probleme din acest spectru. Poate cel mai important avantaj este faptul că ai posibilitatea de a combina mai multe tipuri de medicamente. În acest mod nu doar că economisești timp, dar vei beneficia și de un tratament mai puternic.

Dezavantaje? Aceste aparate aerosoli sunt mai mari decât inhalatoarele obișnuite, deci chiar și modelele de călătorie vor ridica ceva probleme atunci când vine vorba despre transport. În plus, dacă alegi modelul care funcționează doar legat de priză, trebuie mereu să ai și acest aspect în vizor. 

Ce spui, e potrivit pentru tine?

Citește mai multe despre: emag
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite