Ce boli putem trata la salină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţia persoanelor cu afecţiuni respiratorii sau cu boli de piele, dar şi a persoanelor care suferă de insomnie poate fi îmbunătăţită prin inhalarea aerosolilor salini. Specialiştii spun că pentru a da rezultate pe termen lung, salinoterapia trebuie făcută în cure de minimum două săptămâni pe an.

Expunerea la aerul din salină stimulează eliminarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reduce inflamaţiile şi iritaţiile căilor respiratorii şi calmează tusea. De aceea, specialiştii recomandă tratamentul în saline mai ales persoanelor cu astm bronşic, celor cu bronşită, cu sinuzită, cu infecţii ale urechii, cu amigdalită, precum şi persoanelor cu alergii precum rinită.

Testări gratuite de astm în Parcul Tineretului

Iaşi: Terapie cu aerosoli la parterul blocului (FOTO)

„Salinoterapia a ajuns să fie utilizată la scară largă, cu precădere pentru tratarea şi recuperarea persoanelor cu astm bronsic, cu bronşite cronice, cu sinuzite, dar şi a celor cu dermatite alergice sau cu psoriazis, dovedindu-şi eficienţa şi în terapia rănilor şi a arsurilor", spune medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana Tache de la Centrul „Medical Care" din Bucureşti.

Stimulează imunitatea şi tratează insomniile

Un alt beneficiu major al salinoterapiei este stimularea sistemului imunitar. Astfel, pe termen lung, această terapie tonifică organismul şi îl protejează infecţii. De asemenea, inhalarea aerosolilor din saline reglează metabolismul şi ajută la tratarea unor probleme cauzate de stres precum tulburările de somn şi anxietatea.

Totuşi, terapia cu sare are şi contraindicaţii, nefiind recomandată persoanelor cu tuberculoză pulmonară, celor cu micoze la nivelul plămânilor sau celor cu cancer pulmonar. „Tratamentele balneare în saline sunt contraindicate şi persoanelor diagnosticate cu cardiopatie ischemică, cu hipertensiune arterială, epilepsie, claustrofobie şi femeilor însărcinate. De asemenea, bolile contagioase trebuie tratate înainte de a face salinoterapie", mai spune medicul Georgiana Tache.

Se face în cure de minimum 14 zile

Potrivit specialiştilor, calităţile terapeutice ale aerului din saline se datorează în mare parte aerosolilor. Ei sunt alcătuiţi din particule foarte fine de minerale cu efect curativ, care plutesc în aer, fiind uşor de inhalat până la nivelul plămânilor. Sursa aerosolilor din saline sunt chiar pereţii de sare. Un avantaj al salinelor din România este faptul că microclimatul este constant în ceea ce priveşte temperatura (10-12 grade Celsius), umiditatea (60-75%), presiunea şi viteza curenţilor de aer din interior fiind mică în comparaţie cu salinele din alte ţări.

Pentru ca salinoterapia să fie eficientă şi pentru ca rezultatele să se menţină pe termen lung, se recomandă expunerea la atmosfera din salină timp de 30 de minute pe zi, în cure de minimum două săptămâni pe an. Cura poate fi repetată la fiecare şase luni sau ori de câte ori este necesar.

"Salinoterapia este contraindicată celor cu cardiopatie ischemică, cu hipertensiune arterială, epilepsie, claustrofobie şi femeilor însărcinate."
Dr. Georgiana Tache
medic primar balneofizioterapie

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite