Cât este valabilă adeverința care înlocuiește cardul național de sănătate

0
Publicat:

Adeverința care substitutie cardul de sănătate va fi valabilă până la emiterea unui nou card, conform unui ordin al președintelui CNAS.

Adeverința care înlocuiește cardul de sănătate își prelungește valabilitate - Foto Shutterstock
Adeverința care înlocuiește cardul de sănătate își prelungește valabilitate - Foto Shutterstock

Un ordin al președintelui CNAS stabilește că valabilitatea adeverinței care ține locul cardului de sănătate se prelungește până la emiterea cardului duplicat, conform Agerpres.  

Concret, aceasta este valabilă până primim un card duplicat. 

Până acum, durata valabilităţii adeverinţei era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei noi adeverinţe, până la emiterea noului card. Durata până la emiterea cardului duplicat poate depăşi două luni, iar asiguraţii pot fi puşi în situaţia neplăcută de a face drumuri repetate la casele de asigurări de sănătate. Măsura prelungirii duratei de valabilitate a adeverinţei de înlocuire a cardului naţional duplicat implicit debirocratizează şi fluidizează activitatea caselor de asigurări de sănătate şi diminuează cozile de la ghişee", a afirmat Valeria Herdea, preşedintele CNAS, citată  într-un comunicat al instuției. 

Când se emite o astfel de adeverință 

Documentul se eliberează pentru persoanele asigurate care depun la la casa de asigurări de sănătate cererea de eliberare a cardului duplicat, în cazul: pierderii, deteriorării, furtului cardului iniţial; schimbării datelor de identitate ale titularilor, faţă de cele înscrise pe card. 

Potrivit ordinului, cererea de emitere a cardului duplicat va fi completată și semnată de titular, de reprezentatul legal sau de împuternicitul acestuia. Aceasta se poate trimite și prin poștă sau prin e-mail, dacă este însoțită de copia actului de identitate şi, după caz, de alte acte doveditoare, precum şi de dovada plăţii contravalorii cardului duplicat. În plus, persoanele pot primi adeverința care ține loc de card de sănătate prin mijloace de comunicare la distanţă, transmite CNAS.  

Adeverinţele emise până la data intrării în vigoare a ordinului menţionat îşi păstrează perioada de valabilitate prevăzută în acestea.  

Persoanele asigurate care nu au avut niciodată card naţional de sănătate eliberat pot beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale fără să trebuiască să prezinte furnizorului o adeverinţă în locul cardului. 

Și valabilitatea cardurilor de sănătate a fost prelungită, acesta ar fi trebuit să aibă o valabilitate de 5 ani, dar aceasta a fost prelungită la 7 ani ulterior, în 2018. Totodată, pandemia de Covid 19 a determinat Guvernul să prelungească valabilitatea acestora cu încă 7 ani, în vara lui 2020, pentru că multe dintre ele ar fi expirat în 2021. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite