Vaccinarea antigripală – protecție adecvată pentru categorii diferite de populație

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa, o boală infecțioasă respiratorie, poate să devină extrem de periculoasă atunci când evoluează către complicații severe, cum ar fi pneumonie sau insuficiență respiratorie. Impactul asupra sănătății publice este evident, iar riscurile cresc pentru anumite categorii de populație, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice. În acest context, Lidija Milicevic, Director General Sanofi Vaccines Romania, aduce în prim plan importanța vaccinării antigripale și nevoia stringentă de protecție împotriva infecției cu virusul gripal și a complicațiilor severe ale acesteia.

Lidija Milicevic, Director General Sanofi Vaccines Romania
Lidija Milicevic, Director General Sanofi Vaccines Romania

De ce nu ar trebui să subestimăm gripa?

Gripa este o boală gravă cu complicații dincolo de infecția în sine, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral și pneumonie. Amploarea impactului gripei asupra vieții de zi cu zi a celor afectați este semnificativ subestimată și înțeleasă greșit. Fiecare sezon gripal aduce cu sine o povară semnificativă asupra sistemului de sănătate. Este esențial să conștientizăm că această boală poate afecta grav nu doar persoanele vulnerabile, ci și adulții sănătoși. În acest context, vaccinarea devine un element-cheie în protejarea individuală și a comunității.

Studiile arată că în primele trei zile după o infecție gripală, un adult cu vârsta de peste 40 de ani are un risc de 8 ori mai mare de a face un accident vascular cerebral și de 10 ori mai mare de a suferi un atac de cord (infarct miocardic)[i]. După o infecție gripală, 74% din pacienții cu diabet zaharat prezintă valori glicemice anormale. De asemenea, gripa poate agrava simptomele astmului bronșic și poate declanșa acutizări, chiar și în cazuri ușoare sau bine controlate[ii] [iii]. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul lor imunitar slăbește și capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor și de a răspunde la vaccinare scade[iv]. Vârstnicii au adesea comorbidități care îi fac mai vulnerabili la gripă și la complicațiile asociate acesteia, incluzând spitalizări din cauza evenimentelor cardiovasculare și pneumoniei[v] [vi]”, spune dr. Lidija Milicevic, Director General Sanofi Vaccines Romania.

Nevoi diferite, vaccinare antigripală diferențiată

Vaccinarea antigripală aduce numeroase beneficii sănătății publice. În primul rând, reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire și, implicit, presiunea asupra sistemului de sănătate. De asemenea, protejează grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii mici, gravidele, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, care pot dezvolta complicații severe în urma gripei.

„Vaccinarea antigripală este o măsură esențială pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru. Cu toate acestea, nu toți suntem expuși în același mod la riscurile infecției gripale. În special, seniorii și cei cu afecțiuni cronice se confruntă cu riscuri mai mari de complicații severe. Astfel, vaccinarea diferențiată devine o necesitate pentru a asigura o protecție eficientă și adaptată nevoilor fiecărei categorii de populație”, spune dr. Milicevic.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul lor imunitar slăbește și capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor și de a răspunde la vaccinare scade[vii]. Ca urmare a acestui declin progresiv al sistemului imunitar, organismul devine mai susceptibil la unele boli și infecții.

„Suntem conștienți că o abordare unică nu acoperă nevoile tuturor categoriilor de populație. De aceea, am dezvoltat un vaccin dedicat pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, având în vedere particularitățile sistemului lor imunitar. Acesta conține o doză mai mare de antigene, furnizând o protecție mai robustă și specifică pentru această grupă vulnerabilă”, adaugă dr. Lidija Milicevic.

Viitorul vaccinării antigripale – protecția dincolo de gripă

Vaccinurile gripale trebuie nu doar să prevină infecția cu virusul gripal, ci și să protejeze dincolo de gripă, împotriva complicațiilor severe ale acesteia, precum pneumonia, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Cu evoluția tehnologică rapidă, viitorul vaccinurilor gripale se conturează ca fiind extrem de promițător.

La Sanofi, credem că trebuie să ne protejăm dincolo de infecția gripală pentru a contribui la reducerea riscurilor complicațiilor severe ale acesteia. De aceea, investim continuu în cercetare și inovație pentru a aduce pe piață vaccinuri mai eficiente și adaptate la nevoile populației. De asemenea, lucrăm îndeaproape cu profesioniștii din domeniul sănătății și cu autoritățile pentru a facilita accesul la vaccinuri de calitate și pentru a promova importanța de prevenție prin vaccinare. Prin eforturile noastre colective, putem crea o comunitate mai sănătoasă și mai rezistentă la amenințările virale,” conchide dr. Lidija Milicevic, Director General Sanofi Vaccines Romania.

Sanofi este pionier în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor gripale, integrând tehnologii de vârf, precum ARNm și inteligența artificială. Această abordare inovatoare permite companiei să obțină rezultate rapide și o eficacitate sporită a vaccinurilor sale.


[i] Warren-Gash C, Blackburn R, Whitaker H et al. Infecții respiratorii confirmate de laborator ca declanșatori pentru infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral: o analiză serială autocontrolată a cazurilor din seturile naționale de date din Scoția. Eur Respir J. 2018; 51(3):1701794 

[ii] Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Gripa și persoanele cu astm. 2019; Disponibil la https: www.cdc.gov/flu/highrisk/asthma.htm, accesat în 08/20/2023

[iii] Schwarze, J., Openshaw, P., Jha, A., Del Giacco, S. R., Firinu, D., Tsilochristou, O., ... & Skevaki, C. (2018). Povara gripei, prevenirea și tratamentul în astm bronșic - O revizuire de către grupul de lucru EAACI Influenza în astm. Allergy, 73(6), 1151-1181

[iv] Magdalena Klaudia Jabłońska, Imunosenescența – impactul îmbătrânirii asupra componentelor sistemului imunitar, GERONTOLOGIA POLSKA 2013, 4, 143-147

[v] Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Studiul arată că ratele de spitalizare și riscul de deces din cauza gripei sezoniere cresc odată cu vârsta în rândul persoanelor de 65 de ani și peste: https://www.cdc.gov/flu/spotlights/2018-2019/hopitalization-rates-older.html. Accesat în 09/19/2023

[vi]Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Persoane cu risc ridicat de complicații ale gripei: https://www.cdc.gov/flu/highrisk/index.htm. Accesat în 09/19/2023

[vii] Idem iv

Articol susținut de Sanofi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite