Cât de indicate sunt suplimentele alimentare cu vitamina D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evitaţi suplimentele alimentare în cazul există alte metode de a vă asigura necesarul de vitamina D. FOTO: Shutterstock
Evitaţi suplimentele alimentare în cazul există alte metode de a vă asigura necesarul de vitamina D. FOTO: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au dubii în ceea ce priveşte rolul pozitiv al suplimentelor de vitamina D în încercarea de a preveni apariţia anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul şi demenţa.

Un grup de cercetători francezi au publicat în revista „The Lancet Diabetes and Endocrinology” că un nivel scăzut al vitaminei D din organism nu duce neapărat la probleme de sănătate, cu toate că nu au fost supuse analizei şi bolile care ţin de sistemul osos.

Cercetătorii francezi consideră că trebuie făcut un nou studiu care să ţină cont şi de bolile care legate de oase.

Dovezi recente au arătat că vitamina D ar putea avea un rol important în prevenirea bolilor precum Parkinson, demenţa, diabetul sau cancerul. Astfel, unele cercetări susţin că utilizarea suplimentelor de vitamina D pot reduce aproape 58% riscul bolilor cardiovasculare, al diabetului cu aproape 38%, iar al cancerului colorectal cu până la 33%.

Astfel, în acest moment exista o „adevărată dispută” între cercetători în ceea ce priveşte rolul suplimentelor de vitamina D.

În Marea Britanie. Suplimentele de vitamina D sunt recomandate grupurilor cu risc ridicat al deficienţei acestei vitamine, inclusiv femeilor însărcinate şi celor care alăptează, copiilor de sub cinci ani şi persoanelor de peste 65 de ani.

Persoanele cu pielea închisă, cum ar fi cei din Africa, Caraibe sau Asia de Sud, precum şi persoanele care poartă haine care acoperă tot corpul, sunt supuse unui risc ridicat.

Cei mai mulţi preferă să ia necesarul de vitamina D prin expunerea la soare de aproape 10-15 minute pe zi. De asemenea, o cantitate mică de vitamina D poate fi luat şi prin consumul unor alimente precum produsele lactate sau carnea de peşte.

Din aceste motive, majoritatea medicilor recomandă evitarea supraalimentatelor alimentare de vitamina D şi fac apel pentru consumul alimentelor care furnizează necesarul vitaminei, precum şi expunerea moderată la soare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite