Cât de bun este obiceiul de a bea cafea
0Aroma ei îţi încântă simţurile, iar gustul ei inconfundabil parcă-ţi limpezeşte mintea... Dacă şi în cazul tău o cafea este tot ce trebuie pentru ca ziua să înceapă bine, ar trebui să ştii cât de sănătos este acest tabiet.
Unul dintre ingredientele conţinute de cafea este cofeina, o
substanţă recunoscută pentru efectul ei stimulant asupra sistemului
nervos central. În plus, această băutură este şi o sursă de
antioxidanţi, comparabilă cu vinul roşu sau cu ceaiul verde, spun
specialiştii. De aceea, ei încurajează consumul zilnic de cafea, dar
moderat (una-două căni pe zi). Abuzul este periculos, deoarece poate
duce la hipertensiune arterială şi la alte probleme cardiovasculare, dar
şi la afecţiuni gastrointestinale.
Ajută la prevenirea unor tipuri de cancer
Datorită
conţinutului ridicat de antioxidanţi, numeroase studii asociază
consumul de cafea cu reducerea riscului de apariţie a cancerului. Asfel,
oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină a Universităţii Harvard din
Marea Britanie au demonstrat că persoanele care au obiceiul de a bea
zilnic una-două ceşti de cafea prezintă un risc cu 20% mai scăzut de a
face cancer de piele. Alte cercetări au arătat că această băutură ajută
la reducerea riscului de cancer de prostată, de sân, de vezică urinară,
de colon, de ovare, de pancreas sau de rinichi.
Creşte performanţele intelectuale
Este
recunoscut faptul că un consum moderat de cafea ajută la îmbunătăţirea
vigilenţei şi capacităţii de concentrare. Însă atunci când te aşteaptă o
zi încărcată, ar trebui să bei dimineaţa o ceaşcă de cafea neagră,
îndulcită cu zahăr brun. Aceasta este cea mai bună metodă de a-ţi
pregăti creierul pentru activităţile solicitante, susţin cercetătorii de
la Universitatea din Barcelona, Spania. Ei au demonstrat că aceste
ingrediente îşi potenţează reciproc efectele, stimulându-ne capacitatea
de a fi atenţi şi de a memora. Mai mult, cafeaua are şi un rol de
protecţie împotriva bolii Parkinson, datorită antioxidanţilor care îi
conferă proprietăţi antiîmbătrânire, spun specialiştii.
Un aliat contra diabetului zaharat
Consumul
a trei ceşti de cafea normală ori decofeinizată pe zi reduce riscul de a
dezvolta diabet zaharat cu 25%. Aceasta este concluzia cercetătorilor
de la Institutul Internaţional de Sănătate din Australia, care pun acest
lucru pe seama faptului că substanţele conţinute de cafea reduc nivelul
zahărului din sânge şi ajută la accelerarea metabolismului glucidic. Şi
persoanele cu astm pot beneficia de pe urma consumului moderat de
cafea, deoarece conţine teofilină, o substanţă cu efecte
bronhodilatatoare.
Contraindicată în afecţiuni gastrice sau hepatice
Dacă
suferi de ulcer, de gastrită sau de o afecţiune hepatică ori biliară
severă ar trebui să eviţi consumul de cafea, chiar şi dacă este vorba de
cea decofeinizată. Aceasta deoarece, potrivit reprezentanţilor
Societăţii Americane de Chimie, boabele de cafea conţin substanţe cum ar
fi catecholul, un iritant al sistemului digestiv. În plus, chiar şi
dacă nu ai probleme de sănătate ar trebui să eviţi cafeaua preparată la
ibric, deoarece acest mod de preparare poate avea efecte nocive, cum ar
fi creşterea nivelului colesterolului. Cele mai indicate sunt cafeaua
preparată la filtru sau cea de tip espresso, fără adaos de lapte sau de
frişcă.
Ştiai că...
... multe dintre medicamentele
eliberate pe bază de prescripţie medicală conţin cofeină? Printre
acestea se numără medicamentele pentru durerile de cap, pentru răceală,
astm, pentru reducerea poftei de mâncare şi pentru combaterea retenţiei
de lichide.
... o ceaşcă de cafea are mai multă cofeină decât un espresso?
... aroma şi gustul cafelei sunt influenţate de regiunea (temperatură, altitudine, precipitaţii şi sol) din care provin boabele?
... zilnic, în întreaga lume, se consumă peste 1,5 miliarde de ceşti de cafea?
Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist
În
ceea ce priveşte consumul de cafea, întotdeauna au existat controverse:
este bun consumul de cafea pentru sănătate sau nu este bun? Ideea este
că nu consumul de cafea are efecte negative, ci abuzul. Un consum de
una-două ceşti de cafea pe zi nu este periculos, mai ales în cazul
persoanelor sănătoase. De altfel, consumul moderat de cafea poate
prezenta avantaje în contextul în care o persoană este obosită şi are
nevoie de un impuls psiho-stimulativ. În plus, cafeaua creşte diureza,
stimulează digestia şi producţia de insulină. Totuşi, persoanele cu
afecţiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, cu hiperaciditate gastrică,
cele care suferă de afecţiuni hepatice şi biliare severe sau de
osteoporoză trebuie să evite cafeaua sau să o consume doar ocazional.
Efect
Cafeaua ajută la îmbunătăţirea vigilenţei, concentrării şi memoriei.