Când devine alcoolul dăunător. Psihiatru: „În cantităţi mici, este un liant social. După, devine periculos”

0
Publicat:

Consumul de alcool este o reală problemă la nivel naţional, susţin cadrele medicale. Astfel, aceştia afirmă că de la consum ocazional la dependenţă este doar un singur pas. Totodată, medicii recunosc că alcoolul are şi efecte benefice dacă este consumat în cantităţi mici.

Consum de alcool SURSĂ FOTO Shutterstock
Consum de alcool SURSĂ FOTO Shutterstock

Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, susţine că, dacă este consumat în mod responsabil, alcoolul are capacitatea de a deveni un liant social, de a dezlega limbi şi de a-i scăpa pe oameni de anumite emoţii şi reţineri.

,,Unii oameni beau de trişteţe, alţii de bucurie, nu există o formula universală. Alcoolul modifică starea, dispoziţia. În cantităţi mici, alcoolul este un liant social, este euforizant, te dezinhibă, poţi râde şi poţi vorbi. Dar, dacă cantităţile devin mai mari, apare efectul depresiv. Devii somnolent, incoherent, paşii devin mai grei, apar tulburările de echilibru. Este foarte important cantitatea dar şi cadrul în care se petrece consumul de alcool", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, coordonator al programelor NoAddict.

Multe persoane pică în această capcană

Conform doctorilor, este foarte periculos să amestecăm băuturile alcoolice între ele dar şi să le consumăm în combinaţie cu alte substanţe, precum medicamentele.

,,Nu este niciodată recomandat să amestecăm băuturile, pentru că lucrurile se potenţează reciproc şi pot da o mulţime de probleme. Fiind sedativ, alcoolul, dacă se consumă împreună cu alte substanţe sau tratamente, deoarecese poate ajunge într-o zonă extrem de periculoasă", adaugă medicul ieşean.

Cum îţi dai seama dacă alcoolul a devenit o problemă

Există câteva semne care ne indică faptul că, pentru anumite persoane, consumul de alcool a devenit o problemă. Astfel, acestea trebuie să fie luate în considerare, pentru ca persoana respectivă să poată beneficia de ajutor.

,,În momentul în care o persoană devine mai retrasă, nu mai comunică sau se află la polul opus, devine mai agresivă, mai agitată, înseamnă că au loc anumite modificări. Este foarte importantă cunoaşterea riscurilor şi conştientizarea faptului că distracţia nu este echivalentă cu a te îmbăta, a te droga sau a consuma fel şi fel de substanţe care îţi modifică starea, dar nu în sens bun. Aceste substanţe nu te fac mai bun, mai inteligent şi mai plăcut în cercul de prieteni. Pot apărea doar reacţii contrare a ceea ce se doreşte", a încheiat dr. Ovidiu Alexinschi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite