Nici alcoolul și nici tutunul nu scapă de scumpiri în 2024. Cu cât se măresc prețurile la aceste produse?

0
Publicat:

Începând cu data de 1 ianuarie, accizele pentru produsele din tutun și pentru cele care conțin alcool s-au majorat cu aproximativ 10% comparativ cu anul anterior. 

foto pahare cu whisky
Tigările și alcoolul se scumpește în 2024 Foto: Freepik

Forma finală a proiectului de lege privind măsurile fiscale și cele de reducere a cheltuielilor bugetare prevede și majorarea unor accize, care va duce la creșterea prețurilor pentru anumite produse.

Astfel, vor crește accizele la alcool și tutun și se introduce acciza pe produse cu conținut ridicat de zahăr.

Scumpiri la produsele din tutun

Pentru produsele care conțin tutun, nivelul accizelor s-a majorat cu 7,5%. Aceste majorări de accize au dus deja la scumpiri în magazine, sesizabile în principal la produsele din tutun. Primele scumpiri au fost introduse de la data de 11 ianuarie, când țigările produse de Japan Tabacco International (JTI) s-au scumpit cu un leu per pachet. Astfel, produsele vândute sub brandurile Sobraine, Winston, Winchester, Dunhill și Vouge s-au scumpit cu un leu, iar la acest moment, cel mai scump pachet de țigări a ajuns la 50 de lei, acesta fiind produsul Sobraine Cocktail.

De obicei, cei trei mari distribuitori operează scumpiri unul după altul. În mod obișnuit, British American Tobacco, ca lider al pieței (50% din toate țigările comercializate) făcea prima scumpirile. Urmau Philip&Morris și JTI. De această dată însă, JTI „fură startul”. Este însă de așteptat ca BAT și Philip&Morris să o urmeze.

Această scumpire cu un leu, la început de an, scutură masiv piața tutunului, deoarece până la acest moment, scumpirile realizate erau de doar 50 de bani. În 2023, prețul țigaretelor s-a majorat cu 1,5 lei, scumpirea fiind realizată în mai multe runde.

De asemenea, Executivul a propus majorera nivelului de accize și pentru lichidul care conține nicotină, utilizat la țigaretele electronice, dar și pentru produsele din tutun încălzit.

Scumpiri la alcool

Accizele pentru produsele care conțin alcool s-au majorat cu 10%, fapt ce va duce la o scumpire sesizabilă, mai ales atunci când vine vorba despre produse de specialitate sau tărie. 

În plus, de la data de 1 ianuarie 2024, și accizele pentru produsele care conțin alcool s-au majorat cu aproximativ 10%. În cadrul măsurilor fiscal-bugetare a fost menționat și faptul că se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool dar și pentru produsele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de cel puțin 10g per 100 de grame de produs.

Astfel, și produsele alcoolice ar urma să se majoreze și ele cu 1-1,5 lei sau chiar mai mult.

Și deși unii cetățeni ar considera ca aceste scumpiri sunt agreabile, deoarece vor afecta produse nesănătoase, care provoacă vicii, și obiceiurile sănătoase sunt de anul acesta mai scumpe. Astfel, TVA-ul pentru un abonament la sală s-a majorat și el, ajungând la data de 1 ianuarie 2024 până la 14%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite