Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei. A fost lansată o platformă educaţională cu informaţii corecte despre această boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul mamar este prima cauză de deces prin cancer la femei
Cancerul mamar este prima cauză de deces prin cancer la femei

A fost lansat primul site dedicat exclusiv informaţiilor detaliate despre cancerul mamar, boală care omoară o femeie la fiecare trei ore.

Platformă educaţională privind cancerul de sân www.canceruldesan.ro a fost lansată recent de Roche Romania şi cuprinde zeci de articole recomandate de Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală, Romanian Breast Cancer Group, precum şi de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Articolele îmbină cunoştinţe medicale complexe, cu explicaţii uşor de înţeles decătre cititor. 

„Există în continuare în spaţiul public o nevoie de informare cu privire la cancerul de sân. Noi credem că este deosebit de important, mai ales pentru pacientele cu această afecţiune şi aparţinătoriii acestora, să aibă acces la informaţie de calitate, din surse credibile, de la experţi în domeniu, medici oncologi, anatomopatologi, chirurgi oncologi, psihologi“, a declarat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

La rândul său, Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, a apreciat demersul drept unul util şi binevenit. „Avem nevoie de pacienţi cât mai bine informaţi, care să înteleagă ce înseamnă această boală. Mai mult, cred că pacientele vor fi bucuroase să găsească, în afara informaţiilor medicale, şi alte informaţii cu privire la asociaţiile de pacienţi şi grupurile de suport precum şi detalii legate de campaniile de informare si diagnosticare precoce a acestei maladii“, a adaugat Cezar Irimia, preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„În ultimii ani s-au făcut progrese enorme în ceea ce priveşte managementul cancerului de san, iar acum majoritatea femeilor supravieţuiesc acestui diagnostic, dacă boala este descoperita în stadiu incipient. Educarea pacientelor şi a publicului larg cu privire la aspecte de prevenţie este foarte importantă, însă aceasta ar trebui dublată de introducerea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân“, a completat dr. Dragoş Median, medic primar oncologie ginecologică la Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei şi reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societăţii Europene de Oncologie Medicală. În România, în fiecare oră este diagnosticat, în medie, un caz nou de cancer de sân, iar la fiecare trei ore o femeie moare din cauza acestei boli.

Ce nu ştiai despre cancerul de sân

  .... în trecut, excrementele viespilor erau folosite ca tratament pentru cancerul de sân. Un papirus egiptean recomanda un amestec de creier de vacă şi excremente de viespe care se aplica timp de patru zile pe tumorile mamare.

.... prima înregistrare a unei mastectomii practicată într-un caz de cancer mamar datează de peste 1.500 de ani. Documentele vremii dau ca data A.D. 548 şi se referă la Theodora, împărăteasa Bizanţului.

.... cancerul de sân se numea în trecut şi „boala călugăriţelor”, din cauza numărului mare de călugăriţe afectate de boală. De ce tocmai ele? Pentru că femeile care îşi petrec viaţa în călugărie, ca şi femeile care nu au copii, au un risc mai mare de deces în urma cancerului mamar, ovarian sau uterin, comparativ cu mamele.

... cancerul mamar este mai răspândit la sânul stâng decât la cel drept, dar nimeni nu ştie exact de ce. Sânul stâng are de 5 - 10% mai multe riscuri de a dezvolta cancer decât sânul drept.

... cancerul mamar apare şi la câini şi la pisici, nu numai la oameni. Deşi este mai răspândit la câini decât la pisici, la acestea din urma tinde să fie mai agresiv.

... şi bărbaţii pot face cancer de sân, chiar dacă riscul unui bărbat de a dezvolta un cancer mamar pe parcursul vieţii este de aproximativ 1 la 1000, adică mult mai mic decât al unei femei. Bărbaţii au ţesut mamar, de aceea pot dezvolta cancer mamar.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite