Bolile de piele care au nevoie de soare pot fi tratate în sezonul rece cu ajutorul laserului

0
0

Psoriazisul şi vitiligo, boli de piele cu o incidenţă crescută, în cazul cărora medicii recomandă terapia naturală cu soare, sunt greu de tratat în sezonul rece. Pacienţii pot apela însă la terapia fotodinamică, un laser care a revoluţionat tratamentul psoriazisului şi vitiligo. Terapia cu laser are efecte rapide şi scuteşte pacienţii de tratament medicamentos.

Psoriazisul afectează 2% din populaţia România, fiind o boală cu impact profund asupra vieţii pacienţilor. Boala poate debuta la orice vârstă, afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii şi presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp, coate, genunchi etc. Deşi cauzele bolii nu sunt pe deplin elucidate, se cunosc o serie de factori declanşatori: stresul, depresia, conflictele frecvente, traumatismele, infecţiile şi anumite medicamente. 

Psoriazisul are o evoluţie favorabilă în timpul verii. „În urma expunerii la ultraviolete, desigur, cu o protecţie solară ridicată, pacienţii pot observa adeseori îmbunătăţiri ale aspectului pielii în timpul sezonului cald. Razele ultraviolete sunt capabile să suprime sau să reducă semnificativ rata multiplicării celulare care stă, de fapt, la baza apariţiei întregului proces patologic. De asemenea, atmosfera mai umedă din timpul verii poate îmbunătăţi şi ea evoluţia psoriazisului, deoarece se ştie că, dacă tegumentele sunt uscate şi apare deshidratarea, simptomele bolii se agravează“, arată medicul dermatolog Florentina Zaharia.

Vitiligo generează complexe de inferioritate şi stigmatizare

Vitiligo este o boală a pielii şi mucoaselor, caracterizată prin prezenţa unor pete albe asemenea cretei, în contrast cu pielea de culoare normală din jur. Atât femeile, cât şi bărbaţii au acelaşi risc de a face vitiligo, iar la aproape jumătate dintre pacienţi, boala debutează precoce, înaintea vârstei de 20 de ani. Deşi nu ameninţă viaţa şi nici nu afectează capacitatea de muncă a pacienţilor, vitiligo este percepută ca o afecţiune cu mare impact psihosocial, produce complexe de inferioritate şi stigmatizează persoana în cauză, care se simte diferită. Vitiligo are o incidenţă de 1,5% în ţara noastră.

„Se ştie că la baza acestei afecţiuni se află distrugerea melanocitelor, celule care produc pigmentul brun al pielii. Cauzele clare nu se cunosc, însă există dovezi ştiinţifice conform cărora tulburări ale imunităţii, mutaţii genetice, unele infecţii, stresul, conflictele şi depresiile pot declanşa vitiligo. La fel ca psoriazisul, vitiligo este o afecţiune care beneficiază de pe urma expunerii la razele ultraviolete, cu protecţie solară“, explică dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog.

Laserul grăbeşte vindecarea şi ţinteşte zonele bolnave

Din fericire, astăzi există aparate de fototerapie care pot suplini cu succes lipsa soarelui, ba chiar pot pătrunde în zone mai puţin accesibile soarelui (mâini, coate, genunchi). Laserul Excilite oferă o terapie fotodinamică de ultimă generaţie şi este standardul de aur în tratarea cu succes a psoriazisului, vitiligo şi a eczemelor.

„Principalul avantaj al aparatului este selectivitatea lungimii de undă (308 nm), care permite intervenţii în zone delicate ale pielii, precum cea a feţei, minimalizând efecte secundare, precum eritemul şi/sau arsurile. Excilite poate trata ţintit suprafeţele afectate de boală, fără a afecta ţesuturile din jur, aşa cum fac alte terapii fotodinamice. În cazul vitiligo, laserul acţionează direct asupra melanocitelor, repigmentând ţesutul afectat. Un alt avantaj al terapiei fotodinamice este faptul că pacienţii nu necesită tratament medicamentos“, adaugă medicul dermatolog Florentina Zaharia. Rezultatele se văd după patru-cinci şedinţe, mult mai puţine decât în cazul altor aparate de fototerapie. Schema de tratament este personalizată în funcţie de afecţiune, cu o durată şi frecvenţă specifică afecţiunii respective.

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite