Boala gravă care este confundată cu o simplă răceală, tot mai activă în România

0
Publicat:

În România, cazurile de tuberculoză sunt în continuă creștere, anul trecut fiind aproximativ 9.000 de cazuri, cu peste o mie mai multe decât în 2021. Îngrijorător este că periodic lipsesc medicamentele pentru tuberculoza multidrog rezistentă, o boală pe care lumea o confundă cu o răceală.

tube6 act baza tuberculoza jpeg

Considerată în trecut boala sărăciei, TBC-ul a devenit în secolul XXI o boală a oamenilor care muncesc mult și nu au grijă de ei.

„Există în anumite județe probleme de aprovizionare cu medicația multidrog rezistentă”, avertizează Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, potrivit Digi24.

„Firmele cu care s-au încheiat aceste contracte în urma licitației nu au făcut o evaluare corectă și nu au avut în stoc suficiente medicamente și atunci au fost perioade scurte în care nu s-au putut asigura”, a declarat medicul pneumolog Gilda Popescu, potrivit sursei citate. 

Daniela Vâlceanu, reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a declarat că Ministerul Sănătății a aprobat anumite medicamente, dar nu se știe cât va dura procesul de intrare în țară a lor.

Aproximativ 4.000 de oameni mor zilnic în lume de tuberculoză . România se clasează pe primul loc în Europa la numărul de pacienți infectați. 

Deși specialiștii spun că în țara noastră ar trebui să avem un caz la un milion de locuitori, medicii mărturisesc că în realitate sunt mai multe cazuri de tuberculoză, pe lângă un bolnav putând fi alți zece infectați. 

„Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist”, a declarat medicul pneumolog Gina Ciolan. 

Elena, o pacientă de 22 de ani, a povestit cum a aflat că are tuberculoză. 

„Am scăzut în greutate, mi-a crescut febra, și am avut dureri de cap. Am crezut că e o răceală, am fost la Urgențe la Teleorman, mi-au făcut radiografie și așa am aflat că am TBC”,  își amintește ea. 

Organizația Mondială a Sănătății speră ca, până în 2030, să fie cu 80 la sută mai puține cazuri de TBC și cu 90% mai puține decese din cauza bolii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite