Ziua mondială împotriva tuberculozei. Creștere majoră în România

0
Publicat:

La 24 martie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. La nivel mondial, tuberculoza a provocat 1,6 milioane de decese, în 2021. În România, în 2022, s-a înregistrat o creștere majoră a numărului de cazuri, față de anul anterior.

Numărul cazurilor de tuberculoză s-au înmulțit Foto: Shutterstock
Numărul cazurilor de tuberculoză s-au înmulțit Foto: Shutterstock

Datele statistice provizorii ale Programului Naționale de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei indică o creștere majoră în 2022. Astfel, au fost înregistrate 8.824 de cazuri în 2022 față de 7.618 cazuri, în anul 2021.

Aceste date reflectă noua realitate cauzată de impactul pandemiei COVID-19 care a ținut departe de spitale bolnavii suferinzi de alte probleme de sănătate în afara infecției cu SARS-COV-2, inclusiv tuberculoză.

Județul Iași, cele mai multe cazuri diagnosticate

Incidența înregistrată în 2022 a ajuns la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la 39,7 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, în anul precendent.

”Dacă numărul județelor cu incidență mare a rămas comparabil în ultimii doi ani, numărul județelor cu incidență medie între 37,1 și 59 de cazuri la suta de mii de locuitori a crescut de la 12 în anul 2021, la 19 în anul 2022. Cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în județele: Iași 476 cazuri, Dolj 430 cazuri, Bacău 327 cazuri și Botoșani 327 cazuri”, se arată într-un comunicat al Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

Un număr de 327 de copii au fost diagnosticați cu tuberculoză în anul 2022, cu o incidență de 10,7 la 100.000 copii, sub nivelul celei din 2019, care a fost de 12,7.

În acest context, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” a dezvoltat o colaborare cu Facultatea de Geografie a Universității din București, Centrul de Analiză Integrată și Management Teritorial și Centrul de Inovație și E-Health al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” pentru a analiza impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei.

Scădere abruptă a cazurilor diagnosticate

Analiza datelor evidențiază o scădere abruptă a cazurilor diagnosticate în 2020, cu peste 30% în condițiile în care media de scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză anterior pandemiei a fost în România de 5,7 %.

Cercetarea demonstrează că, în județele în care personalul medical a fost implicat aproape total în limitarea efectelor pandemiei, diagnosticarea tuberculozei a scăzut aproape la jumătate.

Efectul prezenței caravanelor Screening TB în zonele cu incidența cea mai mare din România (Botoșani, Vaslui, Iași, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița) în perioada de debut a pandemiei a dus la creșterea gradului de diagnostic al tuberculozei.

În anul 2022 e prima oară când se observă tendința de creștere a cazurilor depistate după pandemia care a avut un impact masiv asupra gradului de depistare.

Potrivit aceluiași document, se impune o concentrare asupra depistării precoce, a screeningului cazurilor de tuberculoză, dar și măsuri care să vizeze creșterea aderenței la tratament, concomitent cu intervenții de reducerea a stigmei specifice acestei patologii.

Care a fost situația în București

Analizând situația din București unde incidența cazurilor de COVID-19 a fost cea mai mare din România, un beneficiu în lupta împotriva tuberculozie l-a constituit debutul proiectului-pilot al Ministerului Sănătății, de tratare în ambulatoriu a pacientului cu tuberculoză. A fost ușurat astfel accesul la tratament și diagnostic a pacienților din zona București – Ilfov.

Doar în județul Timiș diagnosticarea tuberculozei a păstrat rimtul din anii prepandemici.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta derulează în prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România - www.screeningtb.ro. Proiectul se află în ultimul an de implementare, până în acest moment intrând în screening 79.418 persoane din 33 de județe.

Proiectul vizează populația din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fără adăpost și consumatori de droguri injectabile din marile aglomerații urbane și persoane private de libertate.

Incidența depistată de caravanele mobile Screening TB în aceste zone vulnerabile este de 258,7 cazuri la suta de mii de locuitori, de 5,6 ori mai mare decât incidența calculată la nivel național.

Proiectul a beneficiat de ajutorul partenerilor implicați: Asociația Română Anti-Sida, UNOPA, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Asociația Samusocial, Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multi drogrezistentă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite