Avertisment către părinți: alcoolul consumat la vârste fragede crește riscul de a dezvolta dependențe

0
Publicat:

În ultimii ani, moda consumului de alcool în rândul minorilor a luat amploare la nivel național, susțin cadrele medicale. Acest lucru, ce poate părea banal, poate avea consecințe extrem de grave.

Consum de alcool SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul
Consum de alcool SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Conform psihiatrilor, persoanele care consumă băuturi alcoolice de la vârste fragede, chiar și în cantități mai mici, pot dezvolta mult mai ușor dependențe.

,,Consumul de la vârste fragede poate avea efecte ireversibile"

Psihiatrii susțin că, o persoană care consumă alcool de la 14 ani este mult mai predispusă la a dezvolta o dependență decât o persoană care consumă alcool după 18 ani. Totodată, alcoolul poate avea efecte negative ireversibile asupra creierului.

,,Foarte multe studii au demonstrat că, atunci când vorbim despre minori, consumul de alcool, chiar dacă este în cantităţi mici, poate creşte riscul unei dependenţe. Astfel, de exemplu, dacă vârsta la care s-a consumat alcool prima dată este de 14 ani, riscul de a dezvolta o dependenţă este mult mai mare decât la o persoană la care vârsta de consum iniţial este de 19 ani. Consumul ridicat de alcool de la vârste fragede poate avea un efect ireversibil asupra creierului, perturbând capacitatea de învăţare dar şi memoria tinerilor. Astfel, se poate ajunge şi la probleme psihologice şi creşte probabilitatea ca acel tânăr să abuzeze de alcool tot restul vieţii”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict. 

De ce consumă tot mai mulți minori alcool?

Psihiatrii susțin că, de multe ori, tinerii aleg să fumeze sau să consume alcool doar pentru a socializa, pentru a se integra în anumite grupuri. Cu toate acestea, chiar dacă alcoolul ajută când vine vorba despre distracție și despre petreceri, efectele negative sunt mai multe și mai importante.

,,De multe ori, consumul de alcool, la fel ca fumatul, sunt lucruri care ţin de socializare. La o ţigară şi un pahar de alcool se discută foarte multe lucruri, iar unii tineri aleg să consume alcool pentru a se integra într-un grup, pentru a putea socializa. Din păcate, chiar dacă pe moment pare un lucru bun, pentru că îi ajută să se distreze, aspectele negative ale consumului de alcool de la vârste fragede sunt mult mai multe decât cele pozitive”, adaugă medicul ieşean.  

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite