Românii, îndemnaţi să fie moderaţi de sărbători. Alcoolul le dă mari bătăi de cap

0
Publicat:

În fiecare an, în preajma Sărbătorilor de iarnă, numărul românilor care ajung la Urgenţă din cauza consumului excesiv de alcool creşte considerabil. Medicii recomandă moderație în petrecerea zilelor festive cu băuturi alcoolice.

Consum de alcool
Consum de alcool

În luna decembrie a anului 2022, la nivelul Iaşiului s-a înregistrat o medie zilnică de aproximativ zece persoane care au ajuns în stare gravă la spital pentru că au consumat cantităţi mari de băuturi alcoolice.

Medicii, în alertă înainte de sărbători

Medicii trag un semnal de alarmă şi le oferă ieşenilor câteva sfaturi importante pentru a evita neplăcerile.

Perioada sărbătorilor de iarnă, din preajma Crăciunului, de Revelion sau Bobotează este timpul bucuriei revederii cu familia, prietenii, presărată fin cu momente de relaxare și petrecere. Belșugul meselor românești cuprinde pe lângă bucate alese și diverse licori, de import sau tradiționale, făcute în casă, care adesea leagă afectiv mesenii, dezlegând ușor limbile și încălzind sufletele la finalul unui an dificil. De la băuturi distilate, cu concentrație mare de alcool, frecvent peste 40%, cum ar fi pălinca, țuica, coniacul, vodca, whisky și până la băuturi fermentate, cu concentrații mai mici de alcool 5-14%, bere, vin, șampanie, toate lichidele bahice, viu colorate acompaniază mesele îmbelșugate și stropesc efervescent petrecerile de Revelion. Este bine însă să avem în vedere câteva reguli simple pentru a evita sau reduce neplăcerile abuzului de alcool, excesul sau starea de mahmureală de a doua zi”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, coordonator al programelor NoAddict.

Cum putem evita mahmureala şi vizita la spital

Există câteva reguli de care ar trebui să ţinem cont în momentul în care decidem să consumăm alcool, susţin medicii.

La fiecare pahar de băutură trebuie să consumăm un pahar de apă. De ce? Pentru că alcoolul deshidratează și are și un efect diuretic important. Si apoi mai intervine și efectul benefic al spațierii băuturilor și domolirea senzației de sete, pe care apa ți-l oferă. Cheia este să rămâi bine hidratat și sa nu forțezi rapid , unul după altul, paharele de băutură”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.

Totodată, doctorii susţin că alimentaţia corectă este un alt factor important, ce ajută la evitarea problemelor cauzate de consumul de alcool. ,

„Mănâncă înainte de a bea. Dacă bei pe stomacul gol, concentrația de alcool în sânge (alcoolemia) crește mult mai repede și te vei simți amețit chiar de la primul pahar; cu riscul de a pierde esența unei petreceri frumoase de sărbători cu prietenii și familia - conversațiile, voia bună și spiritul cald al unei mese festive.

În schimb, dacă mănânci înainte de a bea alcool, vei fi mai bine, încetinind absorbția alcoolului și tamponând practic efectul altminteri brutal asupra organismului.

Reține faptul că dacă ordinea ta e pahar, apoi farfurie, vei fi tentat să mănânci mai mult și chiar din orice fel ai la îndemână, fără vreo minimă atenție asupra caloriilor ingerate.

Diferența de nuanță între a savura, a te bucura de gusturi și arome sau de a face exces de alimente, și de calorii. Deci, înainte de a bea alcool mănâncă câte puțin din ceea ce îți place”, mai spune medicul ieşean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite