De ce nu ar trebui să bei alcool înainte de a merge la culcare. Ce se întâmplă în organism în timpul nopții

0
Publicat:

Experții dezvăluie cum o băutură tare îți perturbă somnul. Aceștia susțin că dacă beți alcool înainte de a vă culca, nu veți face decât să vă lăsați amețit, deshidratat și, eventual, să vă confruntați cu o durere de cap puternică.

Consumul de alcool înainte de culcare creează probleme FOTO Shutterstock
Consumul de alcool înainte de culcare creează probleme FOTO Shutterstock

Băutura întrerupe faza de mișcare rapidă a ochilor (REM) a somnului. Această fază - cea mai profundă dintre cele patru prin care trecem cu toții în fiecare noapte este vitală pentru memorie, învățare și creativitate, scrie Daily Mail.

Ian Hamilton, specializat în dependență la Universitatea din York, a declarat că această parte "asigură odihna și refacerea creierului".

Acesta este motivul pentru care vă puteți trezi în timpul nopții după ce ați băut, ceea ce vă poate face să vă simțiți mai puțin odihnit.

Se simt mai obosiți în dimineața următoare

Dr. Melissa Oldham, de la University College London (UCL) Tobacco and Alcohol Research Group, explică faptul că acest lucru se datorează faptului că organismul metabolizează alcoolul mai târziu în timpul nopții.

După ce savurează un pahar, oamenii pot adormi mai repede datorită efectului sedativ al alcoolului, care poate crește relaxarea și somnolența.

Însă, după ce alcoolul este absorbit în sânge din stomac și din intestinul subțire este metabolizat lent pe parcursul nopții.

„Acest lucru poate duce la faptul că oamenii se trezesc mai des și se simt mai obosiți în dimineața următoare”, a spus ea.

Cu toate acestea, nu doar lipsa somnului REM vă face să vă simțiți neliniștit - efectele de deshidratare ale alcoolului vă vor face să vă simțiți obosit și a doua zi, spun experții.

Îi poate face pe băutorii de alcool să se trezească în timpul nopții pentru a avea nevoie de apă, precum și pentru a merge la baie.

Te face să transpiri mai mult în cursul nopții

De asemenea, alcoolul poate perturba somnul prin faptul că îi face pe băutori să transpire mai mult, a declarat Richard Piper de la Alcohol Change UK.

El a spus că acest lucru agravează deshidratarea, oboseala și durerile de cap.

Karen Tyrell, director executiv al organizației caritabile Drinkaware, a declarat: "Este un diuretic, așa că, atunci când beți alcool, s-ar putea să vă treziți noaptea pentru a merge la toaletă și, de asemenea, s-a constatat că vă poate face să sforăiți.

"Dacă beți, încercați să evitați să beți prea aproape de ora de culcare și dați-i timp organismului dumneavoastră să proceseze alcoolul pe care l-ați băut înainte de a merge la culcareBăutura în mod regulat poate declanșa perioade de insomnie”, spun experții. De fapt, aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni, care lovește milioane de oameni, potrivit NHS.

 Fără alcool în sânge veți dormi mai profund 

Hamilton este de părere că "unele persoane vor avea insomnie ca urmare a consumului regulat de alcool. Deși pot adormi la început, vor avea tulburări de somn, ceea ce îi va face să se simtă letargici în timpul zilei'.

Cu toate acestea, în cele din urmă, creierul se obișnuiește să adoarmă cu ajutorul alcoolului și începe să se aștepte la acest lucru, ceea ce face ca somnul să fie și mai rău, potrivit lui Piper: "Dacă bei în mod regulat, creierul tău se va adapta și așteaptă alcool înainte de culcare. Se bazează pe el pentru a te adormi.

"Dar fără alcool în sânge veți dormi mai profund și veți avea acea senzație de prospețime când vă veți trezi dimineața", este de părere specialistul.

Deși poate dura câteva zile pentru ca somnul să revină la normal pe măsură ce "creierul își revine la vechile obiceiuri", faptul de a nu bea va duce la "un somn mai profund și mai odihnitor", potrivit lui Piper.

Alcohol Change UK a declarat că 70% dintre participanții care iau parte la Dry January dorm mai bine.

De asemenea, ei experimentează niveluri de energie sporită și o concentrare mai bună, potrivit organizației caritabile.

Cât timp îi ia organismului să proceseze băutura

Organismul dumneavoastră poate avea nevoie de aproximativ o oră pentru a procesa doar o unitate de alcool.

Așadar, cu cât ați consumat mai mult, cu atât mai mult timp îi va lua organismului să îl metabolizeze.

Astfel, dacă ați băut o halbă de bere sau un pahar mare de vin care conține trei unități, ar putea dura până la trei ore pentru a adormi. Totuși, acest lucru poate varia în funcție de constituția fizică a persoanei, arată sursa citată.

Există o mulțime de factori care pot influența timpul necesar pentru a se trezi sau pentru a adormi după ce a consumat alcool, inclusiv cât de mult bea o persoană și dacă a mâncat sau nu, alături de vârsta, sex și constituția fizică', a declarat Dr. Oldham.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite