Articulaţiile, „reparate“ mai uşor

0
0

Artroscopia este mai puţin traumatizantă şi permite recuperarea mai rapidă în comparaţie cu operaţia chirurgicală clasică. Leziunea de menisc şi gonartroza sunt câteva dintre afecţiunile care beneficiază de tratament artroscopic. Intervenţia se face sub anestezie.

Procedură modernă, artroscopia permite diagnosticarea şi tratarea unor probleme care apar la nivelul articulaţiilor. Metoda este utilizată mai ales în cazul afecţiunilor articulare apărute la genunchi, umăr, şold sau la gleznă, însă poate fi folosită şi pentru cele de la nivelul cotului sau de la încheietura mâinii.

Citiţi şi:

Timişoara, capitala premierelor medicale în anul 2010

Un chirurg de renume mondial a operat trei timişeni care nu-şi mai simţeau mâinile şi picioarele

Sportul, benefic pentru articulaţii

Prin această metodă, medicul ortoped vizualizează articulaţiile, ligamentele şi cartilajul, cu ajutorul artroscopului. Acesta este un instrument prevăzut cu o sursă de lumină şi cu o cameră video în miniatură, ce permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor mărite de la nivelul porţiunii investigate sau tratate.

În scop diagnostic, se recurge la artroscopie mai ales atunci când metodele clasice de examinare, precum radiografia, imagistica prin rezonanţă magnetică, tomografia computerizată sau ecografia, nu au oferit informaţii concludente. Astfel, se pot explora articulaţiile genunchiului (în cazul leziunilor precum cele de menisc, acumulărilor de sânge, prezenţei de corpi liberi la nivelul articulaţiilor, gonartrozei), umărului şi şoldului (artroză, luxaţii).

Tratează leziunile de menisc

Medicul primar ortoped Vlad Predescu de la Centrul Medical Unirea din Bucureşti menţionează că toate tipurile de leziuni de menisc se pot trata artroscopic prin excizie parţială (scoţându-se porţiunea ruptă de menisc) sau prin sutură. De asemenea, prin această metodă se pot extrage fragmentele de corpi articulari de la genunchi, cot şi de la gleznă şi se pot reconstrui ligamentele lezate. De asemenea, se pot aplica diverse tratamente în artroza genunchiului, precum injectarea de soluţii vascoelastice, care au rolul de a stabili funcţiile lichidului sinovial (substanţă care ajută la buna funcţionare a articulaţiilor). În comparaţie cu operaţiile clasice, intervenţiile artroscopice sunt mai puţin traumatizante, ajută la recuperarea şi la vindecarea mai rapidă, cicatricele după o astfel de procedură fiind minime.

Intervenţia, sub anestezie

Artroscopia presupune o pregătire preoperatorie, care include efectuarea analizelor uzuale de sânge şi, după caz, a altor investigaţii, precum electrocardiograma. Tratamentul cu anticoagulante sau cu aspirină trebuie oprit cu o săptămână înainte, iar medicul trebuie informat dacă persoana are diverse alergii medicamentoase. Artroscopul este introdus în piele printr-o incizie mică, nedureroasă, deoarece se efectuează sub anestezie rahidiană sau generală. Externarea se poate face după ce trece efectul anesteziei, adică după câteva ore. Riscurile artroscopiei sunt foarte rare, acestea incluzând infecţii şi mici sângerări.  

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite