Popcornul la microunde favorizează apariţia bolii Alzheimer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai periculoase sunt floricelele cu gust de caşcaval FOTO: Shutterstock
Cele mai periculoase sunt floricelele cu gust de caşcaval FOTO: Shutterstock

Veşti proaste pentru iubitorii de semi-preparate sau de gustări rapide pregătite în cuptorul microunde. Un studiu recent arată că ingredientele chimice responsabile pentru gustul artificial de caşcaval din popcorn favorizează apariţia Alzheimer.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Minnesota (SUA) au identificat o substanţă chimică numită diacetil (DA), extrem de periculoasă, informează publicaţia de specialitate „Chemical Research in Toxicology”.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, diacetilul oferă popcornului pregătit la microunde un gust şi un miros aparte, fiind de fapt un produs natural găsit în băuturile fermentate, precum berea. Din nefericire, DA are o structură asemănătoare unei alte substanţe care strânge proteine beta-amiloid în creier, ceea ce poate duce la apariţia bolii Alzheimer. Această asemănare a determinat începerea studiului şi a condus la descoperirea că diacetilul creşte agregarea beta-amiloidelor.

Potrivit organizaţiei „Alzheimer's Society” din Canada, unu din 11 canadienii de peste 65 de ani suferă de Alzheimer sau de demenţă, iar din 2010, aproximativ 500.000 de canadieni trăiesc cu această afecţiune neurodegenerativă..

„Pare să fie un studiu bun, dar la nivel de celule. Este încă departe de creier şi de boala Alzheimer“, afirmă Frédéric Calon, profesor la Facultatea de Farmacologie de la Universitatea Laval, Canada, referindu-se la faptul că studiul a fost realizat doar in-vitro şi nu pe animale sau pe oameni.

Frédéric adaugă că multe studii în domeniul cercetării creierului aduc rezultate in-vitro care nu pot fi obţinute într-un corp. „De multe ori se adevereşte că nu avem ce face decât să ne luptăm cu boala.“

În 2007 „popcornul  pulmonar“ a ajuns cunoscut, iniţial, în rândul muncitorilor care produc aroma de unt şi apoi la pacienţii reali care îl consumă. Aparent DA poate provoca boli ale plămânilor. Deşi rapoartele s-au limitat la muncitorii industriali şi la dependenţii de popcorn, publicitatea negativă a fost de ajuns pentru producători să anunţe eliminarea substanţei din rândul ingredientelor folosite pentru obţinerea gustului floricelelor.

În 2009, anchetatorii din cadrul Departamentului de Investigaţii în Sănătate al Guvernului american au raportat că mulţi substituţi ai diacetilului conţin, de fapt, la baza compoziţiei tot DA.

Pe de altă parte, oficialii canadieni din cadrul Departamentului de Sănătate „Health Canada” susţin că nivelurile actuale de diacetil din alimente sunt sigure şi nevătămătoare. Oamenii de ştiinţă de la „Health Canada” au stabilit că atunci când diacetilul este adăugat în alimente, la nivelul în care este asociat ca agent aromatizant, nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor.

Cel mai sigur mod de a vă ţine plămânii şi creierul departe de posibilele boli a căror apariţie poate fi favorizată de popcorn este varianta clasică a pregătirii lor: ceaunul cu ulei şi boabele de porumb.

Știri Interne

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite