Vremea se schimbă radical. Anunțul ANM despre fenomenele care lovesc România, unde vine toamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Început de toamnă mai cald decât în mod obișnuit anunță meteorologii, cu cele mai ridicate valori în Câmpia Română. De luni însă vremea se schimbă radical. Temperaturile vor scădea accentuat, iar furtunile violente vor mătura tot mai multe regiuni.

Toamna își intră în drepturi FOTO Adevărul
Toamna își intră în drepturi FOTO Adevărul

"Sfârșitul de săptămână aduce valori ce vor caracteriza o vreme în încălzire, 33-34 grade Celsius, în special în sudul țării. Ne apropiem din nou de pragul unei zile de caniculă.

Săptămâna următoare va debuta însă cu o vreme în răcire, în special în jumătate de sud-est, acolo unde temperaturile se vor situa doar până la cel mult 25 grade Celsius, în timp ce în partea de vest vom mai consemna valori peste pragul unei zile de vară, peste 25 de grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru România TV.

Conform prognozei ANM, în săptămâna 4-11 septembrie, vlorile termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de est a țării, dar și deficitar în regiunile vestice și nord-vestice.

Căldură în sud estul țării

Sâmbătă, 2 septembrie, vremea va fi în general frumoasă, dar şi cãlduroasă îndeosebi în sudul şi sud-estul ţării. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări după-amiaza la munte, în special în Carpaţii Meridionali şi Orientali, iar noaptea în extremitatea de nord, zone unde izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe litoral.

"Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 32 grade Ceelsius, iar cele minime între 8-9 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 20-22 grade Celsius pe litoral. La sfârşitul nopţii, izolat se va forma ceaţă", anunță meteorologii.

În București, vremea va fi călduroasă, cu o maximă termică în jurul valorii de 31 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi cuprinsă între 14 și 17 grade Celsius.

Duminică se întorc ploile

Duminică, 3 septembrie, vremea va deveni în general instabilă. În jumãtatea de nord-vest a ţãrii, înnorările se vor accentua treptat începând din orele amiezii, aria fenomenelor de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului) se va extinde, iar pe alocuri valorile termice vor fi uşor mai scăzute decât în ziua anterioară (dar apropiate de normele perioadei). Pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi însemnate şi izolat vor fi posibile vijelii şi grindină. În restul teritoriului, vremea va fi călduroasă, ziua cerul va fi variabil, dar în cursul nopţii, manifestări de instabilitate vor fi pe arii relativ extinse. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 şi 33 grade Celsius, iar cele minime între 10 grade în depresiuni şi 21 grade Celsius pe litoral.

În Capitală, vremea se va menţine călduroasă, astfel cã temperatura maximă va fi de 32  grade, iar minima se eva încadra între 15 și 17 grade Celsius. Cerul va fi variabil pe parcursul zilei, însă începând din orele serii vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cantități de apă însemnate

Luni, 4 septembrie, conform ANM, vremea se va răcori şi în jumătatea de sud-est, astfel cã valorile termice se vor situa în marea lor majoritate în jurul celor specifice datei, cu maxime cuprinse între 22 şi 31 grade Celsius şi minime între 9- 10 grade în depresiuni şi 21-22  grade Celsius pe litoral. În regiunile sudice, precum şi în zonele montane şi submontane vor fi înnorãri temporare şi local averse, posibil însoţite de descărcări electrice, iar izolat, cu probabilitate mai mare în Oltenia şi în Carpaţii Meridionali, cantităţile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi parţial noros şi pe spaţii mici va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în est şi în sud-est şi pe alocuri în extremitatea vestică a ţării şi la munte şi doar izolat în celelalte zone. Pe areale restrânse, în a doua parte a nopţii se va forma ceaţă.

Și în București vremea se va răcori, temperaturile diurne devenind normale pentru începutul lunii septembrie, cu maxima în jurul a 27 grade Celsius. Cerul va avea înnorări mai ales pe parcursul zilei când temporar va ploua slab. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 16 grade Celsius, posibil mai scăzută în zona periurbană.  

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite