Ploi și vânt anunțate în toată țara. Zonele care intră sub cod galben

0
Publicat:

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ și vânt puternic pentru întreaga țară, valabil până joi. Pe alocuri vor apărea chiar și ninsorile. Fenomenele extreme vor aduce cantități mari de apă.

Cod Galben de ploi și vânt puternic FOTO Arhivă
Cod Galben de ploi și vânt puternic FOTO Arhivă

Aria ploilor se va extinde dinspre regiunile sudice și va cuprinde, treptat, întreaga țară. Vor fi averse puternice, iar în unele zone acestea vor fi însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă se estimează că vor depăși 50 de litri pe metru pătrat, reprezentând un volum semnificativ, care poate provoca probleme în anumite zone.

În zona montană înaltă, se așteaptă precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, ceea ce poate duce la condiții dificile de călătorie și la restricții pe drumurile montane.

Vântul va avea și el un rol important în această ecuație meteorologică, cu intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze în general între 45 și 55 de kilometri pe oră.

Pe crestele montane, rafalele de vânt pot depăși chiar și 70...80 de kilometri pe oră, ceea ce poate afecta vizibilitatea și poate crea condiții periculoase pentru alpinism și alte activități în aer liber.

Pentru Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură, precum și zona de deal a Olteniei, a fost emis un avertisment specific. Aici, ploile vor fi mai intense, iar cantitățile de apă vor fi de până la 35 de litri pe metru pătrat, în unele locuri chiar mai mari

Vântul va fi și el un factor de luat în considerare, cu rafale puternice de până la 90...100 de kilometri pe oră, în special pe creste.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite